Search
Close this search box.

Igraj se z mano: obiskovalci bodo umetniki, razstavljalci in kustosi

Koroška galerija likovnih umetnosti bo med 4. in 8. marcem že tretjič zapored gostila Mednarodno potujočo razstavo likovnega natečaja in kulturni dogodek “Igraj se z mano”.

“Igraj se z mano” organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije. “Namen projekta pa je otrokom in odraslim s posebnimi potrebami omogočiti vključevanje v širšo družbo ter jim nuditi priložnosti, kjer lahko pokažejo svoje vrline, zmožnosti, veščine in znanja, v katerih so dobri.” so zapisali pri Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Na odprtju razstave, ki bo jutri bodo pripravili tudi spremljajoči kulturni dogodek, na dogodku pa pričakujejo okoli 300 obiskovalcev. Večina obiskovalcev pa bo “razstavljavcev”, ki pa bodo hkrati tudi kustosi razstave, saj je zasnova razstave prilagojena temu, da sodelujoči skupaj postavijo razstavo, se udeležijo likovnih delavnic in se družijo.

“Cilj natečaja in razstav je spodbujanje socialne integracije oz. inkluzije med otroki, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij.”

“Igraj se z mano” in “Naš svet, čist planet”:

Razpisani temi letošnjega natečaja sta bili “Igraj se z mano” in “Naš svet, čist planet”. Prva tema je že tradicionalna: igraš se lahko sam ali z igračami, igrali, lahko plešeš, se ukvarjaš s športom, računalnikom…, igraš se lahko s prijatelji, sošolci, starši, babico, dedkom, s kužkom, muco… igraš se lahko doma, na igrišču, ulici, travniku, v gozdu …. Drugo temo pa je vzpobudilo zavedanje, kako pomemno je skrbeti za okolje, čeprav pri tem nismo vedno uspešni. Kako lahko poskrbimo za varovanje okolja, so se spraševali umetniki.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti so povedali, da sta bili obe tematiki enakovredno zastopani. “Pri prvi so se vrstili motivi preživljanja prostega časa v naravi, prizori ukvarjanja s športom in igranja različnih družabnih iger, pri drugi pa je izražena skrb za varovanje našega okolja, opozarjanje na zmanjševanje in ločevanje odpadkov, njihovo ponovno uporabo in recikliranje ter na ohranjanje naravnih virov.”

Na letošnjem natečaju je sodelovalo 551 šol, vrtcev, zavodov in varstveno-delovnih centrov iz 9 držav, s 7176 risbicami. Izbor likovnih del, ki bodo uvrščena razstavo je opravila kustosinja Nina Popič iz Koroške galerije likovnih umetnosti, izbor pa je temeljil na dovršenosti izbrane likovne tehnike ter na raznolikosti in izvirnosti motivov izbranih tem.

Likovna dela bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti na ogled do 8. marca. Razstava nato v okviru Bodi umetnik – Potujoče razstave potovala po številnih lokacijah po Sloveniji in tujini s podobnim kulturno animacijskim programom.

VIR: KGLU, Igrajsezmano.eu

Dogodki