Search
Close this search box.

FOTO: V Slovenj Gradcu prvič organizirali Park(irni) dan

V okviru Evropskega tedna mobilnosti se je v centru mesta Slovenj Gradec prvič organiziral Park(irni) dan, ki je trajal od nedelje 16.9. do sobote 22.9.2018.

Projekt je vključeval nevladne organizacije in z željo, da ustvarimo več javnih prostorov po mestnih središčih, ponujal priložnost umetnikom, oblikovalcem, aktivistom in prebivalcem mesta. Projekt je prikazal, kaj vse se lahko ustvari na parkirnem mestu za avtomobile, pri čemer je aktivno vključeval tudi zainteresirano javnost.

Člani kulturnega društva raum AU so v sklopu projekta Azione Utile: javni prevoz – mobilnost prihodnosti!? zbirali mnenja in osebne izkušnje lokalne skupnosti in širše družbe na temo javni prevoz. K projektu so povabili tudi mlade PUM-ovce, gimnazijce, uporabnike doma starostnikov, in člane Mladinskega sveta Slovenj Gradec.
Najprej so v prostorih društva ustvarili kolaže, v katere so vpletli svoje razmisleke na temo javni prevoz, nato pa so nastale kolaže – središča vprašanj – uporabili za testiranje legitimnosti in veljavnosti svojih idej z zainteresirano javnostjo. Odzivi mimoidočih so bili različni…splošno pa je bilo moč opaziti pogrešanje avtobusnih in železniških prometnih povezav ter prepričanje, da bi kvaliteta javnega prevoza zvišala kvaliteto vsakodnevnega življenja.

Člani Dnevnega centra Ozare so prikazovali prostovoljne aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti. Mimoidoče so vključevali v izdelovanje svetlobnih trakov za kolesarje in pešce, z namenom večje vidnosti v prometu.
Kolesarska trgovina in servis koles je izvajala kolesarsko samopopravljalnico, na kateri si je lahko vsak sam popravil svoje kolo, seveda ob mentorstvu strokovnjaka za popravilo koles.

Rdeči križ je mimoidoče vključeval k uporabi defibrilatora, Zavod Ekopren pa je prikazoval e-kolesa, s katerimi so se lahko mimoidoči tudi popeljali. Društvo Paraplegikov Koroške, Planinsko društvo, Društvo invalidov in Združenje šoferjev in avtomehanikov pa so prikazovali svoje aktivnosti, s katerimi so opozarjali na pomen vsakodnevnega gibanja in zdravega življenjskega sloga. Prikaz jutranje telovadbe so izvedle članice Šole zdravja, Taxi Maksi pa je s svojo starodobno rikšo prikazal mobilnost v času, ko še nismo imeli avtomobilov.

Sodelovali so tudi učenci Druge osnovne šole ter slovenski kantavtor Adi Smolar, ki so z glasbo in igrivostjo še dodatno popestrili aktivnosti.

Prva tedenska akcija Parkirni dan je bila uspešno izvedena, s čimer pa se naša prizadevanja še niso zaključila. Tudi v bodoče bomo vsi akterji projekta spodbujali razmisleke na temo javni prevoz, zdrav duh v zdravem telesu in predvsem aktivno opozarjali na varovanje našega planeta, saj Zemlja ni naša last, imamo jo le na posojo. V tem duhu vse bralce Koroških novic vabimo na otvoritev razstave, ki bo 29. septembra, ob 18.00 uri, v prostorih društva raum AU.

FOTO in BESEDILO: Urška Čerče

Dogodki