Search
Close this search box.

FOTO: Slovenj Gradec gosti rokodelski festival in 1. vseslovensko rokodelsko razstavo

Slovenj Gradec se ponaša s 40 – letne tradicijo bienalnih razstav domače in umetnostne obrti. Letos pa se v evropskem letu kulturne dediščine pripravlja velika sprememba v konceptu.

V sodelovanju s Konzorcijem rokodelskih centrov Slovenije ter ob podpori Podjetniškega centra Slovenj Gradec in Koroške galerije likovnih umetnosti se letos pripravlja 1. vseslovenska rokodelska razstava, pri kateri bodo največjo vlogo imeli rokodelski centri iz cele Slovenije, ki v svojih sredinah združujejo rokodelce in negujejo kulturno dediščino.

Od 1. do 21. junija bosta tako v Koroški galeriji likovne umetnosti na ogled 1. vseslovenska rokodelska razstava in razstava sodobnih inovativnih izdelkov na temeljih dediščine v Sloveniji Iz rok do oblike, kjer se predstavijo ustvarjalci, ki pri svojem ustvarjanju črpajo ideje, vzorce ali oblike iz bogate zakladnice naše dediščine.

Razstava bo tudi prvi v nizu dogodkov Slovenskega rokodelskega festivala, ki se bo do pozne jeseni izvajal po Sloveniji. Slavnostna otvoritev obeh razstav bo danes, 1. junija ob 13. uri na Glavnem trgu. V sklopu otvoritve na Glavnem trgu od 10. ure dalje potekal rokodelska tržnica s spremljevalnim kulturnim programom na prireditvenem odru.

V času trajanja razstav bodo potekale še številne rokodelske delavnice, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali prikaze tradicionalnih domačih obrti in se v njih tudi preizkusili.

Dogodki