Search
Close this search box.

FOTO: Podelili najvišja priznanja na področju kulture v Mestni občini Slovenj Gradec

Kultura je tisto krhko, a čvrsto vezivo, ki tvori in opredeljuje našo družbo. Kultura je, kakršni smo eden z drugim in kakšni smo sami s sabo. Odraža se na mnogih nivojih. Letošnji prejemniki Bernekerjevih plaket so: Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna, Mojmir Plevnik - Mojč in Rok Rupreht. Bernekerjevo nagrado pa je prejel Tomislav Gangl.

Nocoj, 5. februarja 2024, ob 18. uri so v Kulturnem domu Slovenj Gradec, podelili najvišja priznanja na področju kulture v Mestni občini Slovenj Gradec. Prav v letošnjem letu praznujemo 150. obletnico rojstva Franca Bernekerja, po katerem se omenjena prireditev tudi imenuje.

Osrednji slavnostni govornik, ki je spregovoril v imenu lanskoletnih prejemnikov Bernekerjeve nagrade – Gledališkega združenja Koroški deželni teater – je bil gospod Sergej Dolenc.

Na slavnostnem dogodku smo bili priča prepletu mnogih izrazov kulture, ki so en sam navdih: lepa pesem, ubrano petje, glasba, gledališče … V čast 150. obletnici rojstva in 60. obletnici smrti Franca Ksaverja Meška, še enega pomembnega Slovenjgradčana, so navzoči prisluhnili recitalu iz njegove knjige z naslovom »Ob tihih večerih« … Prepustili so se razmišljanju z naslovom »Ob pomladanskih večerih« v izvedbi lanskoletne prejemnice Bernekerjeve plakete Erike Breznik. Ob recitalu so zapele prav tako lanskoletne prejemnice Bernekerjeve plakete ljudske pevke Lastovke. Slišali smo pesem Prelepa Koroška, avtorice Ane Uršej.

Sledila je podelitev Bernekerjevih plaket in nagrade. Podelila sta jih župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in predsednica komisije za izbor nageajencev Marjeta Vaupot.

Bernekerjeve plakete so prejeli:

Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna: za prispevek k ohranjanju in širjenju bralne kulture in bogatenju kulturnega življenja v Slovenj Gradcu, Mislinjski dolini in širše. Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna Bernekerjevo plaketo prejema v jubilejnem, dvajsetem letu delovanja, ki ga zaznamuje inovativen pristop delovanja v povezavi z vsemi pomembnimi institucijami, javnimi zavodi, šolami in vrtci ter ostalimi društvi ne le doma, ampak širom po Koroški. »Delaj to, v kar verjameš in verjemi v to, kar delaš,« so naslovili enega od svojih dogodkov in z njim najlepše opisali svoje poslanstvo.

Mojmir Plevnik – Mojč prejme Bernekerjevo plaketo
za ustvarjalnost na področju digitalne grafične umetnosti. Mojmir Plevnik – Mojč s svojimi izvirnimi kreacijami že trideset let pomembno prispeva k rasti ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru. Nove tehnologije so ga privedle na področje digitalne grafične umetnosti, v katerega je umestil elemente akrilnega slikarstva. Ob tem je uporabil računalniško znanje in znanje opisne geometrije ter matematike. Je avtor številnih samostojnih in udeleženec skupinskih, tudi mednarodnih razstav.

Rok Rupreht
prejme Bernekerjevo plaketo za vrhunske glasbene nastope kot solist klarinetist, komorni in orkestrski glasbenik ter za glasbeno povezovanje dveh mest z nazivom glasnik miru, Slovenj Gradca in Dunaja, preko skladatelja Huga Wolfa, ki ga nadvse ceni in spoštuje. Vsa Wolfova dela, namenjena klarinetu kot solističnemu ali komornemu instrumentu, so plod njegovega poustvarjalnega dela. Rok Rupreht se izjemno trudi in prizadeva, da bi glasbo Huga Wolfa, ki jo interpretira na svojstven način z instrumentom za katerega Wolf ni nikoli pisal, približal predvsem mladim.

Bernekerjevo nagrado je prejel:

Tomislav Gangl: za mednarodne dosežke na področju animacije in 3D video mappinga ter za avtorski prispevek k razvoju likovne kulture v Mestni občini Slovenj Gradec. Tomislav Gangl je eden od pionirjev 3D animacije in video mappinga v Sloveniji. Z vrhunsko profesionalno produkcijo je od leta 2012 sodeloval pri številnih projektih in slavnostnih manifestacijah doma in v tujini. V Slovenj Gradcu sta bila med odmevnejšimi Svetlobni stolp v okviru programa Evropske kulturne prestolnice in projekt ob 750-letnici Slovenj Gradca. Tomislav Gangl je že dvanajst let del ekipe, ki skrbi za videoprodukcijo pri skupini Laibach.

S prelepo barvo glasu je navzoče pobožala imenitna sopranistka Mateja Potočnik, ena izmed najobetavnejših opernih pevk svoje generacije. Na klavirju jo je spremljala pianistka Maja Kastratovik, ki se prav tako ponaša z Bernekerjevo plaketo. Za konec pa je sledila odlična gledališka predstava v izvedbi lanskoletnih dobitnikov Bernekerjeve plakete – Koroškega deželnega teatra.

Moderatorka večera je slavnostni dogodek sklenila z naslednjimi besedami: “Naj bo današnji večer tudi zavedanje vnosa delčka kulture v naš vsakdanjik. Govorim predvsem o kulturi izražanja, kulturi spoštovanja, kulturi poslušanja, kulturi obnašanja, kulturi dialoga, srčni kulturi, kulturi govorjenja in pisani besedi … Kulturo živiš vsak dan in na vsakem koraku, je način življenja, je poklon družbi in je neprecenljive vrednosti. Naj ustvarjalnost naših kulturnikov še naprej bogati ljubitelje kulture v Slovenj Gradcu, naj nas kultura še naprej plemeniti in se deli med vse, ki z njo živimo in z njo rastemo.”

Dogodki

Kultura je tisto krhko, a čvrsto vezivo, ki tvori in opredeljuje našo družbo. Kultura je, kakršni smo eden z drugim in kakšni smo sami s sabo. Odraža se na mnogih nivojih. Letošnji prejemniki Bernekerjevih plaket so: Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna, Mojmir Plevnik - Mojč in Rok Rupreht. Bernekerjevo nagrado pa je prejel Tomislav Gangl.