Search
Close this search box.

FOTO: Kultura informiranja in DiEMovi pogovori o Evropi

Ob 10. Dnevu za spremembe so Slovenj Gradec, v sklopu projekta Kultura informiranja, obiskali člani Gibanja za demokracijo v Evropi (DiEM25) in v dialogu z vsemi udeleženci dogodka, razpravljali o aktualni evropski ureditvi ter ji ponujali alternative.

Projekt Kultura informiranja je celoleten projekt, ki ga z namenom informiranja, kot temelj za razvoj lastne identitete in zmožnost avtonomskega odločanja vsakega posameznika, izvajajo člani nevladne organizacije v javnem interesu (NVO) raum AU. Mesečni dogodki, ki potekajo v prostorih NVO in ki v svojo srenjo vabijo širšo lokalno skupnost, so zastavljeni kot druženje, kot odprti prostor, kjer se razpravlja o aktualnih družbeno političnih temah.

Aprilska izvedba, ki je potekala na 10. Dan za spremembe in udejanjala načela velike vseslovenske akcije v organizaciji Slovenske filantropije, je vabila k razmišljanju o stvareh, ki so v Evropi urejene dobro ali nezadostno, o tem, kaj nam kot državljanom Evrope ponuja EU in o ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti za življenje v humani družbi.

FOTO: Urška Čerče

Slednje, zbrane v evropskem New Deal-u, je predstavila Vojka Cestnik, koordinatorka DSK Ljubljana. Ob tej priložnosti je povedala, da je program nastal “od spodaj navzgor” in da so pri pisanju predlogov sodelovali člani iz vse Evrope. “Prepričani smo, da je EU naš skupni dom, ki ga vsi potrebujemo, a da v tej obliki, kot je danes, EU ni več kos socialnim, okoljskim, migracijskim in drugim izzivom sodobne družbe, zato jo je potrebno spremeniti, jo demokratizirati”. Transparentnost, solidarnost in ekološko usmerjen razvoj so glavni poudarki programa, ki prinaša konkretne rešitve za intenzivnejše vključevanje evropskih državljanov v EU odločitve, za bolj transparentno delovanje EU institucij in zagotavlja prednost solidarnosti pred konkurenčnostjo.

Naslednja gostja, v sklopu projekta Kulture informiranja, bo Nika Kovač, sociologinja, antropologinja in direktorica Inštituta 8. marec, ki opazi krivice in se odzove nanje. Svojo, pred kratkim izdano knjigo Pogumne punce, kjer so zbrane zgodbe 30 žensk, ki dokazujejo, da se družbeno pričakovanim vlogam ne kaže uklanjati in da feminizem niso ženske kvote in napisi na majicah, temveč drža do sveta, bo predstavila 14. maja ob 19. uri, v prostorih raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec. Vabljeni, torej, v staro komunalo!

Dogodki