FOTO: Koledovanje na Ravnah

FOTO: Branco in Sandi Ocepek

Koledovanje izvira iz rimskih časov, od tod tudi ime. Prvi dan v mesecu so Rimljani imenovali calandae. Še posebno imenitne so bile kalende ob začetku leta. Tega dne so rimski meščani v hrupnih sprevodih hodili po mestu, peli in plesali. V božičnem času, ki traja od 24. decembra pa do 6. januarja, so po vaseh in krajih hodili božični koledniki, svetoštefanjski koledniki, tepežkarji, bohinjski otepovci, novoletni koledniki in trikraljevski koledniki.

FOTO: Branco in Sandi Ocepek

Koledniki so bili vaški fantje, godci, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali pesmi kolednice. Sicer pa je to star predkrščanski narodni običaj v času okrog novega leta, ki poteka zlasti med 25. decembrom in 6. januarjem.

Koledovanje postaja vedno bolj razširjeno in tradicionalno povsod na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja – prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih in v novem letu. Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje, ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja in bolezni, stiske in osamljenosti – ni vedno tako prijetno, kot je to pri nas.

V ponedeljek, 6. 1. 2014,  so zapeli ravenski koledniki tudi na platoju pred Foto studiem Ocepek na Ravnah. Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne je bil skupaj z Glasbenim Direndajem organizator večera ob soju iskric in prepevanjem čudovitih pesmi.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/koledovanje” title=”Galerija slik”]

FOTO: Branco in Sandi Ocepek

Običaj koledovanja gojijo ravenski koledniki že dolga leta, saj so pričeli s koledovanjem že v šestdesetih letih. Okoli leta 1990 pa so pričeli nastopati ravenski koledniki še na drugih pevskih prireditvah. Ravenski koledniki so člani KD Svitanje in MePZ župnije Ravne, kjer so se kot pevci tudi spoznali in na pobudo Ivana Jeromla sestavili skupino kolednikov. Družijo se predvsem z namenom ohranjanja starih običajev, kot sta trikraljevsko in svečansko koledovanje, po katerem so si nadeli tudi ime.

Kolednikom so se ob čudovitem večeru s svojimi pesmimi pridružili številni mladi pevci in pevke Glasbenega Direndaja pod taktirko Maje Ocepek in ogreli srca poslušalcev. Njihove nežne pesmi so preplavile ulico v vsej čarobnosti in so še dolgo odmevale v vseh, ki smo jim prisluhnili.

Čudovit večer, prepleten z pesmijo in novoletnimi voščili ter ohranjanjem starih običajev, je z besedo prepletala moderatorka Cvetka Kramberger.  

Napisala: Danica Hudrap; Foto: Branco in Sandi Ocepek

 

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.