Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Zdovčeve dečve bodo nastopile na Božičnem dobrodelnem koncertu v Mariboru

Vabljeni na Božični dobrodelni koncert, ki bo v soboto, 12. 1. 2019, ob 18.30, v mariborski stolnici. Mašo in koncert, na katerem bosta nastopili vokalni skupini Liguster in Lira ter Zdovčeve dečve iz Koprivne, organizirata Zavod Antona Martina Slomška Maribor in Stolna župnija Maribor.

Kot je pred koncertom povedala Cecilija Piko, ena od Zdovčevih dečev, se s sestrami še vedno rade odzovejo povabilom in s petjem popestrijo kakšen koncert, ampak se to žal zgodi bolj redko, saj imajo vsaka svoje družinske obveznosti in aktivnosti. »Z nastopajočimi na tem koncertu smo tesno povezani kot prijatelji že vse življenje in se vsi veselimo srečanja,« dodaja Zdovčeva Cecilija.

Zdovčeve dečve na začetku pevske kariere

V Mariboru bo z nami Vokalna skupina Lira, ki je združevala študentke in študente mariborske univerze, ki so se zbirali v centru Sinaj. Skupina je aktivno prepevala med letoma 1992 in 1998, vseskozi pod umetniškim vodstvom sopranistke Emice Potočnik Petrič. Zasedba pevcev se je tekom generacij delno spreminjala, vedno pa je štela okoli dvanajst članov. Vokalno skupino Lira je združila ljubezen do prepevanja slovenskih ljudskih, umetnih, gospel in liturgičnih pesmi. S pesmijo izražajo ljubezen do slovenske domovine, njenega človeka in narodnega blaga. Odkrivali so lepoto, otožnost, hudomušnost in veselje v slovenski pesmi ter preko nje tradicijo in pomembnost svojih lastnih korenin.

Posneli so dve zgoščenki. Leta 1994 so pod producentsko taktirko Borisa Roškerja in Danila Ženka izdali zgoščenko ljudskih pesmi z naslovom Ajdovi cvetovi, nato pa leta 1995 še zgoščenko Božični spev s slovenskimi božičnimi pesmimi. Vokalna skupina Lira je odpela več kot 220 koncertov v Mariboru in po različnih krajih širom po Sloveniji, od gostovanj v tujini velja omeniti uspešna gostovanja v ZDA in Kanadi, na Švedskem, v Luksemburgu, Avstriji, Nemčiji …

Lira je redno sodelovala s koroškim družinskim kvartetom Zdovčeve dečve iz Koprivne nad Črno in vokalno skupino Liguster. Mariborska stolnica je bila domicil ‘Lirinih’ pregovorno cenjenih božičnih koncertov, ki so polnili Slomškovo stolnico do zadnjega kotička. Čeprav skupina ne deluje več aktivno, pa so se njeni nekdanji člani, dvajset let po zadnjem božičnem koncertu, projektno združili in pripravili v sodelovanju s prijateljskima vokalnima zasedbama Liguster in Zdovčeve dečve pravo slovensko božično vokalno poslastico.

Nastopila bo tudi Vokalna skupina Liguster, katere začetki segajo v leto 1993. Šest prijateljev, takratnih študentov različnih mariborskih fakultet, se je zbralo z namenom ohranjati staro tradicijo trikraljevskega koledovanja. Leta 1996 so se kot osemčlanski sestav prvič predstavili s samostojnim koncertom in se tudi formalno oblikovali v vokalno skupino, kateri ime so nadeli “Liguster” (živa meja) – simbol mladosti, vztrajnosti ter trajne pomladi.

Zasedba se je z leti spreminjala. Danes skupina šteje deset pevcev. Poleg osnovne pevske izobrazbe, ki jo ima vsak izmed članov, so se nekateri pevci s petjem ukvarjali tudi aktivno v okviru študija na glasbenih šolah in univerzah. Repertoar vokalne skupine Liguster obsega vse zvrsti zborovske glasbe: od renesančnih skladb do sodobnih del 20. stoletja. Leta 1998 so posneli svoj prvi album slovenskih božičnih pesmi z naslovom Blažena noč, leta 2001 je sledil album slovenskih ljudskih in umetnih pesmi z naslovom Nekoč. Poleg koncertov in nastopov širom po Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Hrvaški, Kanadi in ZDA so se udeležili mnogih zborovskih revij, na katerih so prejeli številne nagrade in priznanja ter se več let uvrstili na državno raven.

Leto 2002 je zaznamovala poletna turneja po Kanadi in Ameriki, ki so jo izvedli skupaj s kvartetom Vita in narodno zabavnim ansamblom Storžič. Skupina je aktivno delovala do leta 2010, od takrat do danes pa člani zapojejo na skupnih letnih srečanjih z družinami. Vokalno skupino Liguster vodi Aleš Marčič, baritonist, zborovodja in pevski pedagog, ravnatelj Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška v Mariboru.

Zdovčeve dečve ali Sestre Potočnik iz Koprivne nad Črno na Koroškem

Povabilu na koncert pa so se odzvale tudi Zdovčeve dečve ali Sestre Potočnik iz Koprivne nad Črno na Koroškem. Gre za družinski kvartet, ki je začel javno nastopati leta 1986. Še kot osnovnošolke so s svojim večglasnim petjem razveselile starše in krajane, kasneje so koroške pesmi ponesle po Mežiški dolini, Avstrijski Koroški in v Maribor, kjer so se vse štiri tudi šolale. Leta 1996 so v studiu radia Maribor posnele svoj prvenec Vigredni cajt. Naslednje leto so z vokalno skupino Lira razveseljevale Slovence v ZDA in Kanadi. Vedno se rade odzovejo na vabila prijateljev iz različnih krajev po Sloveniji, sodelujejo z različnimi avtorji in ustvarjalci. Večinoma kot gostje na različnih koncertih zborov in vokalnih skupin. Maja Pur je z njimi za Festival narečnih popevk Vesela jesen leta 1996 posnela zmagovalno pesem po izboru strokovne žirije z naslovom Koroško dekle.

Ubranost štiriglasnega petja je zaznal tudi koroški avtor Albin Krajnc, ki jih je spodbudil, da so posnele še nekaj njegovih priredb, ki so zapisane na njegovi zgoščenki Moje pesmi, moje priredbe. Dekleta so vabili na dobrodelne koncerte Klic dobrote, na različno tematsko obarvane prireditve npr. Pr’ Francki na večerji v Preddvor, v Svečino, Pliberk …

Leta 2010 so skupaj s Koroškimi instrumentalisti posnele nekaj Koroških pesmi v sodobnem etno jazz projektu Zbudimo kralja Matjazza na Ravnah. Naslednje leto, 2011, so bile izbrane kot ambasadorke Koroške pesmi pri projektu Sozvočja Slovenije, kjer so sodelovale z Jasno Vidakovič in Janezom Dovčem in tako prispevale pomemben kamenček v mozaik ohranjanja ljudske glasbe na Slovenskem.

Koroško pesem zdaj prenašajo naprej mladim rodovom, bodisi službeno, družabno ali osebno, saj ob njih raste močan mlad pevski rod, ki bo ljubezen do petja in glasbe nasploh, gojil še naprej. Umetniški vodja kvarteta je sopranistka Emica Potočnik Petrič.

Vstopnine ni, dobrodošli so prostovoljni prispevki, ki bodo namenjeni Zavodu Antona Martina Slomška Maribor

Tekst: člani vseh treh vokalnih zasedb

Dogodki