Search
Close this search box.

FOTO: Festival solzic privabil številne obiskovalce

V Kotljah se je minuli konec tedna že petič zapored odvijal Festival solzic, kulturno-turistični dogodek, ki se s simbolom solzice priklanja dediščini literature.

Dogajanje se je začelo že v petek zvečer na Strojni z uradno otvoritvijo festivala. Premierno smo lahko slišali pesem, ki jo je za festival solzic napisal Slavko Avsenik, zapela pa jo je Marijana Mlinar. Podelili so tudi Venec solzic, posebno priznanje Festivala solzic, ki ga vsako leto prejme Korošec, ki za ime Koroške stori nekaj prav posebnega. Prejel ga je Milan Kamnik. Kulturna društva so ob dogodku priredila tudi likovni in literarni tabor.

V središču Kotelj se je v soboto prepletalo več dogodkov. Na stojnicah so se ponujale domače dobrote in različni izdelki, povezani s Koroško in njeno kulturno dediščino. Odvijala se je Kotl’jada – tekmovanje v kuhanju golaža in tradicionalne koroške rpičove župe. Dogajanje pa je zaokrožil Kulturni perpetuum mobile, kjer so se predstavili koroški umetniki in ustvarjalci.

Najpogumnejši so se lahko odpravili tudi v jamo Pekel, ki jo je slikovito opisal Prežihov Voranc v svoji črtici Solzice.

Tudi letos so posneli milenijsko fotografijo, ki so jo soustvarili obiskovalci oblečeni v bele majice in postavljeni v motiv velikanske solzice. Fotografijo je posnel Šime Strikoman.

 

 

Dogodki