Search
Close this search box.

FOTO: Čarobni dnevi 2013 na Ravnah

FOTO: Danica Hudrap

Tudi tokrat je bilo na Mestni tržnici Ravne veselo in živahno. Poleg številnih lepih izdelkov, ki jih ponujajo prodajalci v hišicah in na stojnicah Mestne tržnice Ravne, so popoldne popestrila tudi nekatera društva, ki delujejo v Občini Ravne na Koroškem.

 

KD Prežihov Voranc, društvo, ki ga sestavlja več sekcij, se je tokrat  predstavilo z Žensko vokalno skupino Deteljica, Folklorno skupino in Harmonikarskim orkestrom.

Ženska vokalna skupina Deteljica z Raven na Koroškem, ki deluje že vrsto let, se je pričela kot druženje prijateljic, pevk, ki jim je pesem pisana na dušo, nato pa je druženje preraslo v petje pred javnostjo. Udeležujejo se številnih prireditev in pevskih srečanj, zelo rade pa razveseljujejo tudi starejše občane v domovih za ostarele. Lahko bi rekli, da rade zapojejo tam, kjer jih radi slišijo, in tudi na Mestni tržnici je bilo slišati njihovo lepo pesem.

Folklorna skupina KD Prežihov Voranc goji ljudske plese in običaje, ki jih radi predstavijo občinstvu, njihovi nastopi pa najdejo pot tudi v druge kraje, mesta in države. Danes so zaplesali in razveseli občinstvo s plesi Mi pa radi rajamo in venčkom koroških plesov, med njimi Štajeriši z zbadljivkami, Škrutibal, Na vasi so se zmenli, da bojo meli s sabo škrutlije.

Zaigral nam je še harmonikarskin orkester, ki je bil ustanovljen leta 1982. Harmonikarji so  se odločili, da bodo gojili igranje na prostotonsko harmoniko (po domače »frajtonar’co«). Tekom let so preigrali že ogromno pesmi, vendar večino njihovega programa sestavljajo slovenske narodne pesmi in viže, ki smo jim lahko prisluhnili tudi danes.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/bozicnisg” title=”Galerija slik”]

Na stojnicah se je predstavilo še Koroško društvo za boj proti raku – KDZBPR, z gradivom o preventivi pred kronično nenalezljivo boleznijo. Mimoidoče so učili o odkrivanja prvih znakov bolezni, predstavili pa so tudi preventivne programe, ki potekajo v Sloveniji ter poudarili, zakaj jim dajejo tako velik pomen.

Zavod za zdravstveno varstvo Ravne – ZZV, je na stojnici ponudil brezplačna zdravstveno-vzgojna gradiva s področja prehrane, gibanja, zdravega življenjskega sloga in duševnega zdravja, Projekt Človek pa je predstavil svojo dejavnost, kjer pomagajo in svetujejo, kako premagati zasvojenost od drog, alkohola, iger na srečo, motenj hranjenja, interneta, računalniških igric ter odnosov. Ponudili so tudi zanimive izdelke uporabnikov, obiskovalci stojnice pa so jih lahko kupili. Zanimivi so bili predvsem pisani copati iz recikliranega blaga ter peresnice, ki so več kot primerna darila za pod smrečico.

KUD KunKuvo pa je vabil na svojo stojnico s sloganom: »Podarite nam zgodbo, anekdoto ali misel o Železarni Ravne in mi vas bomo pogostili z zakuhanim vinom ali čajem ter, seveda, našo družbo! Zbirali in zapisovali so si zanimive zgodbe in anekdote, ki so se dogajale v naši fabriki.

Za najmlajše pa še zmeraj velja sporočilo: »Božiček pride!« In sicer obiskuje otroke v dopoldanskem in popoldanskem času na Mestni tržnici vsak dan vse do konca leta. Vsi otroci ste vabljeni, da pridete, mu zapojete kakšno pesmico ter sse z njim pogovorite o velikih in malih željah. 
Za vse obiskovalce Mestne tržnice in prireditev v času Čarobnih dnevov je postavljen tudi poštni nabiralnik, kamor odvržete svoje želje, lepe misli, pohvale … Božiček se bo potrudil izpolniti želje, ZKŠTM pa bo podelil tri nagrade. 

Čarobni dnevi pa se nadaljujejo še v petek in soboto:

Petek, 20. 12. 2013 ob 17.00 – ZUMBA Mestna tržnica Ravne Plesno športno rekreacijsko društvo Lollipo se predstavi. ZUMBA – otroci Plesno športno rekreacijsko društvo Lollipo.

Petek, 20. 12. 2013 ob 17.30 – ČAROBNI DNEVI – VILININE ZIMSKE NORČIJE – Mestna tržnica Ravne Zimski praznik za otroške vragolije je zima, takrat se tudi Vilina sanka in smuča. Vendar je takrat tudi mrzlo, živalim na prostem je hladno, potrebno je poskrbeti zanje. Vilina se bo o tem pogovarjala z…S kom boste videli na delavnici….Presenečenje bo….?

Sobota, 21. 12. 2013 ob 9.00 – ČAROBNI DNEVI – ANIMACIJA Z BUKVARNO AJTA – Mestna tržnica Ravne Animacija z Bukvarno AJTA (otroške, praznične knjige in kuharice)

VIR: Ravne.si; Tekst in foto: Danica Hudrap

 

Dogodki

FOTO: Danica Hudrap

Tudi tokrat je bilo na Mestni tržnici Ravne veselo in živahno. Poleg številnih lepih izdelkov, ki jih ponujajo prodajalci v hišicah in na stojnicah Mestne tržnice Ravne, so popoldne popestrila tudi nekatera društva, ki delujejo v Občini Ravne na Koroškem.