Search
Close this search box.

FOTO: Čajanka ob zaključku dobrodelne spletne licitacije Unikati za lahko branje 2013 Zavoda RISA

Letošnjo prvo decembrsko soboto se je dvorana Kulturnega centra na Ravnah na Koroškem spremenila v toplo dnevno sobo, kamor je Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, na čajanko ob zaključku dobrodelne spletne licitacije Unikati za lahko branje 2013, povabil vse tiste, ki radi pomagajo drugim.

 

Zavod RISA je nevladna organizacija, ki promovira lahko branje, se trudi za njegov razvoj ter se zavzema za enakopraven dostop do kulturnih vsebin in za enakopravnost izhodišč. “V RISI pravimo, da imajo vsi ljudje, ne glede na različne sposobnosti, pridobljene z rojstvom, pravico do branja. Zato poleg ostale promocije lahkega branja izdajamo tudi časopis za lahko branje, ki smo ga poimenovali 20 MINUT. Njegove vsebine so prilagojene bralno omejenim osebam, ki v časopisu najdejo različne koristne informacije napisane tako, da jih lahko razumejo. Ker je izdajanje časopisa precejšen finančni zalogaj, smo v začetku novembra organizirali že tretjo dobrodelno spletno licitacijo Unikati za lahko branje 2013, da bi tudi v prihodnje zagotovili njegovo izhajanje. Dobre ljudi smo prosili, naj nam darujejo svoj unikat – bodisi unikatni predmet ali storitev, s katero se ukvarjajo. Za več kot 200 unikatov, ki so nam jih podarili različni ustvarjalci in ustanove, smo v času trajanja dobrodelne spletne licitacije, od sredine novembra do 1. decembra 2013, zbrali 618 evrov. Unikati so bili zelo raznoliki, od domače čokolade, domačega sadnega kruha, ozimnice, marmelad, tort, kosil, domačih likerjev do poleta s padalom v tandemu, vodene gorske ture, akupunkturne masaže, ponovne povezave, pisateljskega nasveta, nakita, knjig, avtorskih fotografij, digitalnih kolažev, okraskov za smrečico, novoletnih voščilnic in različnih ročnih del.

Na čajanki so dragim in zvestim obiskovalcem na ogromni mizi ponujali domače pecivo, sveže sadje in dišeč čaj, Tatjana Knapp, Saška Fužir in Barbara Žvirc pa so se v imenu Zavoda RISA vsem donatorjem, licitatorjem in obiskovalcem iskreno zahvalile za njihovo podporo ter v znak zahvale z mladimi pomočniki Katjo, Manco, Lenartom in Johanco iz vrst občinstva med obiskovalci izžrebale še prejemnike drobnih unikatov, ki se na dobrodelni spletni licitaciji niso prodali. Pripravili pa so tudi licitacijo v živo, s pripravljenimi kartončki za licitiranje, ki se je razvila v pravo malo tekmovanje za simpatične unikate, ki so jih na RISI prihranil prav za napeto licitacijo v živo. Licitacija v živo je v mošnjiček za časopis 20 MINUT dodala še 194 evrov.

Prijeten večer so z glasbo popestrili Boža Potočnik z uglasbeno poezijo Saške Fužir, Vita Repnik s prekrasnim vokalom in Uroš Medved, ki je Vito spremljal na kitari. Pred pričetkom čajanke pa je na »dobrodelno« temperaturo ogrel že lajnar Peter Rudl. Celotna čajanka je bila v duhu prostovoljstva, saj so vsi nastopajoči nastopili prostovoljno in tako tudi oni podarili svoj unikat. Prostor, v katerem se je čajanka v sproščenem klepetu in ob skodelici čaja odvila do konca, je prijazno odstopil ZKŠTM Ravne na Koroškem, pecivo pa je bilo delo pridnih rok sodelavcev in prijateljev Rise.

Po dobrodelni spletni licitaciji Unikati za lahko branje 2013 so licitacijo unikatov preselili na socialno omrežje Facebook, kjer bo potekala še do petka, 20. decembra 2013, do polnoči. Vse, ki še nimate izbranih darilc za vaše najdražje, toplo vabijo, da pokukate med krasne unikate in pomagate lahkemu branju.

In če boste ta konec tedna, v petek popoldne in soboto dopoldne, kaj hodili po praznično okrašenih Ravnah, se ustavite na njihovi stojnici na Čarobnih dnevih. Tam se bo odvijal dobrodelni srečelov (vsaka kupljena srečka vam prinese čudovit unikat) katerega zbrana sredstva bodo prav tako namenjena izdaji časopisa 20 MINUT, predstavili pa vam bomo tudi časopis 20 MINUT in knjige, napisane v lahkem branju, ki smo jih izdali. 

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/cajanka” title=”Galerija slik”]

Ob koncu se iz srca zahvaljujemo vsem, ki ste nam podarili svoje unikate, vsem, ki ste/boste zanje licitirali, vsem, ki nas tako ali drugače spodbujate ter vsem skriti palčkom in dobrim vilam, ki občasno poskrbite, da nivo našega entuziazma ostaja varno nad gladino. Berite (lahko)!

Besedilo: Barbara Žvirc

Dogodki

Letošnjo prvo decembrsko soboto se je dvorana Kulturnega centra na Ravnah na Koroškem spremenila v toplo dnevno sobo, kamor je Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, na čajanko ob zaključku dobrodelne spletne licitacije Unikati za lahko branje 2013, povabil vse tiste, ki radi pomagajo drugim.