Search
Close this search box.

Festival Urška: Mladi literarni ustvarjalci brali v Dvorcu Bukovje

V petek, 8. marca, je v Dvorcu Bukovje pod okriljem JSKD potekal Regijski festival mlade literature Urška za mlade pisatelje in pesnike od 15 do 30 leta starosti za Celjsko in Koroško regijo, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki, niti objavili v literarnih revijah oziroma na drugih literarnih natečajih.

Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izberejo pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izdajo knjižni prvenec.

Na festival v Bukovje se je prijavilo devet mladih literatov. V petek so imeli najprej dve uri literarnih delavnic pod vodstvom Barbare Korun, ki je bila tudi strokovna spremljevalka tega festivala in bo nominirala najboljše za državno srečanje. Delavnic se je udeležilo šest literatov, na literarnem večeru pa so se predstavili štirje, ki so prebrali svoje pesmi ali odlomke iz svojih del. Za glasbeno popestritev literarnega večera je na klavirju poskrbela Urška Sekuti.

Finalni del festivala mlade literature Urška 2019 bo potekal 11. in 12. oktobra 2019 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo prvenca Nine Kremžar, Uršljanke 2018, in z literarno gostjo iz Slovaške, pesnico Mário Ferenčuhovo. Prevod njenih pesmi bo izšel v zbirki Mentorjeva prevajalnica.

Najboljšemu avtorju bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu festivala Urška oktobra 2020 v Slovenj Gradcu. Avtor bo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobil tudi sto izvodov svoje knjige, priložnost do treh honoriranih literarnih večerov ter možnost gostovanja na mednarodnem literarnem gostovanju v tujini.

V razpisu so na JSKD še navedli, da si uredništvo pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru bo izbor najboljših besedil objavljen v reviji Mentor.

 

Vir: JSKD, Robert Preglau – koordinator OI JSKD Dravograd

 

Dogodki