Search
Close this search box.

DOBER DAN v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika (FOTO)

V četrtek, 7. novembra 2019, je ob 18. uri v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika potekala predstavitev knjige Dober dan, avtorice dr. Manje Miklavc.

Knjiga z naslovom Dober dan je njena tretja knjiga, ki jo je ustvarila skupaj z ilustratorko Mirjam Senica in fotografinjo Sonjo Buhvald.

Predstavitve se je udeležil tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen, ki je v uvodnem nagovoru pozdravil publiko in avtorice ter jim čestital za pomemben prispevek h kulturi na Ravnah in izrekel pohvale v imenu Občine Ravne na Koroškem. Ob koncu prireditve pa je zbrane nagovorila in pozdravila tudi županja Občine Črna na Koroškem, mag. Romana Lesjak.

Avtorica je pojasnila, zakaj se je odločila za tako pomenljiv naslov – Dober dan. »Dober dan je slovenska beseda, formalno pomeni naš pozdrav, na drugi strani pa ustvarja vezi in povezuje ljudi.« Meni, da v današnjem času, bolj kot kdaj koli, potrebujemo drug drugega, želimo si sprejetosti, vendar smo vedno omejeni s časom. Potrebujemo nekaj, da se upočasnimo in, ko to dosežemo je življenje res en dober dan.

Avtorica je navdih za pisanje knjige dobila pri Prežihu, v zgodbi Dobro jutro. Prežih opisuje, da so se takrat spraševali, ali naj pozdravljajo v slovenskem sli nemškem jeziku, danes pa je vprašanje, ali naj sploh pozdravimo/odzdravimo. Dogajanje postavlja v svoj domači kraj, na Ravne, v park, ki ji predstavlja navdih in pribežališče. Glavna junakinja knjige je učiteljica Marjetka, ki ima družino – moža in dva otroka in je na porodniškem dopustu. Med sprehodom v parku išče pozdrave in ljudi in tako nastanejo različne zgodbe, ki nas vsaka zase spomnijo, kako smo različni in kako ima vsak od nas svojo življenjsko zgodbo. Na koncu knjige je dodala pesem.

Knjiga je opremljena s fotografijami narave, natančneje parka, Sonje Buhvald in ilustracijo Milinke s solzicami, Mirjam Senica.

Dogodek je povezovala Špela Šavc. Za glasbene vložke pa so poskrbeli: koroški saksofonist Grega Šteharnik, pevki Nuša Perenda in Tinkara Lednik ter kitarist Matevž Pšeničnik.

Slike iz dogodka (FOTO: B. Prednik).

Dogodki