Search
Close this search box.

Cerkveni pevci iz Črne pripravljajo Božično novoletni koncert z gosti iz Železne Kaple

MePZ župnije Črna na Koroškem vabi na Božično novoletni koncert

MePZ župnije Črna na Koroškem, ki deluje že dobrih 150 let, vabi na Božično – novoletni koncert, na katerem bo nastopil tudi Mešani cerkveni zbor Železna Kapla.

MePZ župnije Črna na Koroškem so do leta 1977 vodili člani dinastije Piko, ko je omagal zadnji organist, pa je zbor prevzel Simon Potočnik, ki ga vodi še danes. Večino časa je zbor prepeval le za potrebe Cerkve, v zadnjih desetletjih pa s svojim petjem bogati tudi posvetne prireditve v Črni in izven domačega kraja. Tam pojejo predvsem ljudske, pa tudi umetne pesmi. Ponosni so na nastope na revijah Od Pliberka do Traberka, z veseljem pa se spominjajo tudi prepevanja ob živih jaslicah v Postojnski jami in petja ob srečanju narodov na Dunaju.

Zbor sestavlja več kot dvajset pevcev, ki v cerkvi najraje pojejo ob spremljavi orgel, ki jih vešče upravlja Emica Potočnik, ki jo občasno nadomešča Gašper Stopar, manj zahtevne pesmi pa na ta instrument včasih spremljata Minka Povsod ali Benedikt Potočnik.

Na tokratnem koncertu, ki ga prirejajo 3. 1. 2020 ob 19. uri v Cerkvi sv. Ožbolta v Črni na Koroškem, bodo kot gostje nastopili člani Mešanega cerkvenega zbora Železna Kapla. Cerkveni zbor fare Železna Kapla šteje med 25 in 30 pevk in pevcev, delujejo pa pod vodstvom Boža Hartmana.

Pevke in pevci iz sosednje Avstrije oblikujejo bogoslužje v farni cerkvi vsaj enkrat na mesec in ob vseh cerkvenih praznikih, poleg tega pa tudi v podružnični cerkvi v Trnju in v svetiščih v Šmarjeti in v Šentlenartu, kjer so prav tako odgovorni za procesije in maše ob tamkajšnjih žegnanjih. Poleg petja jih povezuje tudi druženje, ne le na vajah, kjer se srečujejo po trikrat na mesec, ampak se radi srečajo in poklepetajo tudi ob rojstnih dnevih in godovih.

Potrebno pa je še omeniti, da jih pri vsem tem podpira tudi župnik, ki ceni njihovo delo in prizadevanja ter jim da vedno čutiti, da so cerkveni pevci zanj važen faktor farnega življenja. Pojejo »Bogu v čast in ljudem v veselje.«

Na koncertu boste lahko prisluhnili širokemu repertoarju obeh zborov. Skupaj pa bosta zbora zapela Božji nam je rojen sin in Glej zvezdice. Vezno besedo sta pripravila Majda in Ivan Kos, program bo povezovala Majda Kos.

Vljudno vabljeni, da se jim pridružite in s pesmijo zakorakate novo leto. Vstop je prost.

MePZ župnije Črna na Koroškem vabi na Božično novoletni koncert