Search
Close this search box.

Brezplačni ogledi zbirk z vodstvi ob mednarodnem dnevu muzejev

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Letos poteka pod sloganom Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Na Koroškem sta to vodilni kulturni ustanovi, Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej.

Oba, KGLU in KPM, sta danes za obiskovalce brezplačno odprla svoja vrata. Tako si lahko v Koroški galeriji likovnih umetnosti skozi ves dan brezplačno ogledamo Trienale sodobne umetnosti na Koroškem, razstavo portretov slovenskih literatov Adijo vera v sanje in razstavo del Bogdana Borčića.

Ob 19. uri bo možen tudi ogled razstav z vodstvom po razstavi, ki bo tokrat potekalo malo drugače. Po njej bodo obiskovalce namreč popeljali kar sodelujoči umetniki Stojan Brezočnik, Maja Šivec in Boštjan Temniker, ki bodo predstavili svoj pogled na razstavljena dela. Predstavili bodo tudi katalog razstave TSUNK, ki ga bodo obiskovalci lahko dobili po znižani ceni. Hkrati pa pripravljajo izbor arhivskih katalogov, ki bodo za obiskovalce na Mednarodni muzejski dan na voljo brezplačno tako v KGLU Slovenj Gradec kot tudi v Galerija Ravne.

Brezplačen bo tudi ogled zbirk Koroškega pokrajinskega muzeja v vseh enotah. Za najmlajše so pripravili še zabavne in poučne delavnice.

 

Dogodki