Search
Close this search box.

Borut Pahor bo slavnostni govornik na osrednji prireditvi v Libeličah

V nedeljo, 2. oktobra, bo v Libeličah potekala osrednja slovesnost ob 100-letnici priključitve Libelič k matični domovini.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki se bo s spremljevalnim programom pričela ob 13.30 uri in bo potekala v šotoru na igrišču v Libeličah, bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Dogodka se bosta med drugim udeležila tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek in svetovalec ministrice za kulturo dr. Marko Sraka. Na srednji državni slovesnosti pričakujejo tudi ostali slovenski državni vrh.

Z osrednjo prireditvijo Libeliče 100 let pozneje bodo zaključili celoletno praznovanje 100. obletnice priključitve Libelič k matični domovini. Osrednjo prireditev je s finančnimi sredstvi med drugim podprlo tudi Ministrstvo za kulturo, so sporočili z ministrstva.

V okviru osrednje prireditve z naslovom “Libeliče 100 let pozneje” bodo razglašeni tudi rezultati vseslovenskega šolskega narečnega natečaja Vsaka vas ima svoj glas, katerega dolgoletni častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, so sporočili iz uradnika predsednika države.

Pri tem naj še omenimo, da so ob okroglem jubileju v Libeličah izdali tudi poseben zbornik, na pošti v Libeličah pa je v uporabi priložnostni poštni žig. Koroško filatelistično društvo namreč tudi sooblikuje praznovanje 100 – letnice priključitve Libelič k matični domovini. Za to priložnost je pripravilo dotisk na kuverti in priložnostni poštni žig, ki bo na voljo danes na pošti 2372 Libeliče, jutri in še dodatna dva tedna za odtisk.

Na dotisku kuverte je uporabljena ilustracija iz serije slovenskih propagandnih znamk, ki so bile v uporabi za časa Koroškega plebiscita. Slika prikazuje dekle v narodni noši in dodan napis “Zarja zmage se razleva črez Slovenji Korotan”.

V gasilskem domu Libeliče pa je na ogled postavljena filatelistična razstava člana KFD Marjana Merkača na temo Libeliče in Koroška v letih 1918 do 1920.

Prav tako pa boste lahko drevi v Libeličah prisluhnili številnim glasbenikom.

V nedeljo, 2. oktobra, bo v Libeličah potekala osrednja slovesnost ob 100-letnici priključitve Libelič k matični domovini.