Search
Close this search box.

Afriško obarvan večer v Koroškem pokrajinskem muzeju

V Koroškem pokrajinskem muzeju je bila 7. maja otvoritev medinstucionalne razstave Afrika treh muzejev, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem Velenje in Slovenskim etnografskim muzejem. Jutri, 11. junija pa ob 18. uri v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja pripravljajo Koroški muzejski večer s predstavitvijo Afrika treh muzejev.

Skupni razstavni projekt Afrika treh muzejev so v Koroškem pokrajinskem muzeju izpeljali v spomin na prvo afriško razstavo leta 1850 ter na njenega avtorja, misijonarja in raziskovalca Belega Nila, dr. Ignacija Knobleharja (1819-1858). Ta razstava je bila prva javna razstava afriških predmetov, ki jo je avtor zbral na potovanju v južni Sudan.

Danes ima veliko muzejev po Sloveniji v zbirkah predmete iz neevropskih dežel, med njimi tudi predmete iz Afrike. V Koroškem pokrajinskem muzeju, v Muzeju Velenje in v Slovenskem etnografskem muzeju pa so te zbirke še posebej izpostavljene ter že desetletja prisotne na stalnih razstavah. Zato so se ob 200. obletnici rojstva dr. Ignacija Knobleharja trije muzeji odločili in se povezali, da ponudijo vpogled v svoje zbirke.


Prvi gostitelj razstave je Koroški pokrajinski muzej, ki ima zelo raznovrstno afriško zbirko dr. Franca Tretjaka, ki je bil eden izmed vodilnih strokovnjakov za analizo in razvoj afriškega gospodarstva v obdobju neuvrščenih. V Koroškem pokrajinskem muzeju pravijo: “Tretjakova zbirka je pomembna, prav tako ima pomembno težo njegov fotografski in filmski arhiv, toda najvažnejši so njegovi literarni pogledi na Afriko – realni, kritični in vizionarski.” Na razstavi so predstavljene njegove vsebine in predmeti, iz Muzeja Velenje zbirka Františka Foita, iz Slovenskega etnografskega muzeja pa pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje.

Razstava bo v Koroškem pokrajinskem muzeju na ogled do 2. 9. 2019, septembra bo potovala v Muzej Velenje, prihodnje leto pa bo gostovala v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Kustosi razstave so: kustosinja Brigita Rajšter iz Koroškega pokrajinskega muzeja, kustos dr. Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja ter kustos zbirke Muzeja Velenje Blaž Verbič.

Jutri, 11. junija ob 18. uri pa bo v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja Koroški muzejski večer: Afrika treh muzejev, v okviru katerega bodo kustosi predstavili izbrane vsebine na razstavi in predmete iz zbirk. Z vam bodo Brigita Rajšter, kustosinja zbirke dr. Franca Tretjaka, kustos afriških zbirk od 19. stoletja dalje dr. Marko Frelih in kustos zbirke Františka Foita Blaž Verbič.

VIR: Koroški pokrajinski muzej

Dogodki