Search
Close this search box.

90. obletnica rojstva Jožeta Tisnikarja

Jože Tisnikar, eden najvplivnejših slovenskih slikarjev, bi danes praznoval 90. rojstni dan. Imenujejo ga slikar minljivosti in pričevalec poslednjih trenutkov človeškega bivanja, saj je navdih za svoj  velikanski opus likovnih del črpal iz svoje zaposlitve v prosekturi slovenjgraške bolnišnice. Del njegovega opusa hranijo tudi v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

“Umetnik, ki je pritegoval pozornost z nenavadno pojavo in značajem, je zapustil samosvoja dela, ki jim ne najdemo primerjave v celotni zgodovini umetnosti. Smrt kot osrednja ikonografska tema njegove ustvarjalnosti tudi danes vzbuja nelagodje, saj nas moč podob sooča z najbolj arhetipskimi strahovi človeštva. Smrt, za slehernika tabuizirana in v moderni družbi potisnjena na rob, je dobila na Tisnikarjevih slikah osrednje mesto in značilno podobo, ujeto v »tisnikarjevsko« zeleno kopreno, v katero so bili odeti ljudje, tako mrtvi kot žalujoči živi, povezani v spoznanju minljivosti vsega, kar obstaja,” so zapisali v KGLU.

V stalni zbirki Tisnikarjevih del KGLU so dela iz vseh ustvarjalnih obdobij.  Zbirka še ni zaključena, saj se ob stalnem pridobivanju novih del iz zapuščine v zadnjih letih pod skupnim naslovom »Hommage Tisnikarju« nadgrajuje z deli drugih umetnikov, ki jim je skupna krhkost človekovega obstoja.

Ker v letošnjem letu mineva tudi 20 let od smrti Jožeta Tisnikarja  bo tako osrednja razstava KGLU poleti posvečena enemu izmed največjih in najbolj prepoznavnih slovenskih umetnikov druge polovice 20. stoletja. Predstavili bodo izbrane slike in risbe ter dokumentarno gradivo. Zgodbo o nenavadnem slovenjgraškem slikarju bodo nadgradili s prikazom njegovega delovanja na drugih področjih, z odmevi te posebne in drugačne umetnosti doma in po svetu, »svet obujenih mrtvecev«, o katerem so pisali priznani slovenski in tuji likovni kritiki, pa bo zaživel skozi sugestivno muzejsko pripoved v vseh razstavnih prostorih galerije v Slovenj Gradcu.

Dogodki