13. Tradicionalno srečanje na Prežihovi bajti v znamenju Slovenske pisateljske poti

Prežihova bajta

Ob obletnici rojstva Prežihovega Voranca se bodo letos že trinajstič zapored na njegovi domačiji zbrali ljubitelji literature ter koroške kulturne dediščine. Namen vsakoletnih srečanj je ohranjanje spomina na tega velikega koroškega pisatelja, letos bo del dogodka namenjen tudi drugim slovenskim pisateljem in projektu Slovenska pisateljska pot, pri izvedbi dogodka pa sodeluje več koroških kulturnih ustanov.

13. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti se letos povezuje s projektom Društva slovenskih pisateljev Slovenska pisateljska pot (SPP). Gre za poseben kulturno-varstveni, pedagoški in promocijski projekt. Slovenska pisateljska pot bo kot transverzala povezovala domove znanih slovenskih pisateljev, na koroškem so to Leopold Suhodolčan, Franc Ksaver Meško in Lovro Kuhar – Prežihov Voranc. Skupaj s srečanjem pri Prežihovi bajti bo tako danes potekala tudi Konvencija Slovenske pisateljske poti, ki bo na zemljevid domačij dodala tudi Prežihovino.   

Program se začenja že v dopoldanskih urah v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika z vodenim ogledom po Prežihovi in Suhodolčanovi spominski sobi,  kasneje se bodo predstavili spominski muzeji in sobe literatov na SPP, ustanovljena pa bo tudi sekcija skrbnikov in vodnikov SPP. Več dogodkov se bo odvijalo tudi na Prevaljah in v Slovenj Gradcu, domačih krajih Leopolda Suhodolčana in Franca Ksaverja Meška.

Osrednja prireditev s slavnostnim odkritjem table Slovenske pisateljske poti se bo pričela ob 18.00  pri Prežihovi bajti, kjer bosta zbrane pozdravila direktorica Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter in župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. O pomenu SPP bo spregovoril mag. Igor Likar, vodja projekta SPP, slavnostni govornik pa bo predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

Pri oblikovanju programa konvencije Slovenske pisateljske poti na Prežihovi bajti sodelujejo Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Muzej Slovenj Gradec, Društvo slovenskih pisateljev, Prežihova ustanova, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Občina Ravne na Koroškem, Občina Prevalje in Občina Slovenj Gradec.

Dogodki