Search
Close this search box.

110 let Kulturnega društva Drava: Nostalgična vožnja s kulturnimi točkami, ustavili se bodo tudi v Libeličah (FOTO)

Z nostalgično vožnjo z vlakcem po vsej občini Suha in čez mejo v Libeliče bo Katoliško prosvetno društvo Drava to soboto obhajalo svojo 110. obletnico obstoja. Prireditev bo potekala v okviru CarinthiJA2020 ter 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Nostalgični vlakec vabi na vstop pri šestih kulturnih točkah v občini, kjer bodo poleg kratkih kulturni sporedov na voljo tudi kulinarične dobrote regije.

V tedniku MIR je leta 1909 dopisnik napisal: »Kmalu ustanovimo izobraževalno društvo, da se bomo sami izobraževali.« To so začetki »Krščansko-slovensko izobraževalnega društva Žvabek«, ki je bilo z dovoljenjem okrajnega glavarstva v Velikovcu ustanovljeno leta 1910.

Glavne naloge, ki si jih je društvo zapisalo v svoj program, so bile osredotočene na jezikovno izobraževanje mladine in odraslih. To pa so izvajali preko predavanj, gledaliških predstav in ohranjanja ljudskih in cerkvenih pesmi. Katoliško prosvetno društvo za Žvabek se je leta 1939 preimenovalo v »Slovensko prosvetno društvo v Žvabeku«, ki je dobilo tudi krajše ime »Drava«.

Skozi leta je bilo društvo izpostavljeno velikim preizkušnjam. Vojna vihra je naredila svoje in društvo se je po vojni (1945) okrepilo z novimi člani. Aktivnosti so se osvežile in dobile nov zagon. Skoraj deset let po vojni (1963) so člani društva sklenili, da se bodo imenovali »Katoliško prosvetno društvo Drava v Žvabeku« in to ime nosi še danes. Vse do danes je društvo le krepilo svojo dejavnost. Ustanavljali so nove gledališke in instrumentalne skupine, pevske zbore mladine in odraslih ter sodelovali s sosednjimi društvi v regiji in širše. Rezultati njihovega dela in aktivnosti so znani daleč po Koroški in Avstriji, sežejo pa tudi preko meje v Slovenijo. (Več o društvu najdete na povezavi  www.kpddrava.at)

Skozi dolgoletno zgodovino društva je kar precej posameznikov, katerih imena bi bilo treba zapisati. V bojazni, da koga izpustim, se tega ne bom poslužil. S tem njihovega prispevka k ohranjanju slovenskega jezika in kulture nikakor ne zmanjšujem. Morda pa jih nekaj le omenim. Lenarta Katza, ki društvu predseduje že od leta 1974 in njegovo ženo Rosino Katz-Logar, ki sta za svojo dejavnost prejela zlati deželni lovor z briljantom, ter bila odlikovana tudi v Sloveniji. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) ju je odlikoval s srebrno plaketo.

Lenart Katz in Rosina Katz-Logar – prejemnika srebrne plakete JSKD 2020 (Foto: JSKD.si)

Že prej pa je bil odlikovan tudi Oktet Suha.

Oktet SUHA – prejemnik srebrne plakete JSKD 2006 / nastop v Libeličah ob vstopu RS v Schengensko območje (Foto: Adrijan Zalesnik)
FOTO: Bertej Logar – 2009-Srebrna plaketa JSKD za izjemno obsežno in uspešno delo na področju glasbene dejavnosti in narodopisja. (FOTO: JSKD.si)

Spomnimo, Bertej je tudi avtor knjige o Libeličah »Vsaka vas ima svoj glas-7« (1994), na katero smo zelo ponosni in jo s pridom uporabljamo kot neskončen vir podatkov iz zgodovine Libelič in okolice.

Za počastitev svojega 110+1 leto dolgega delovanja so se odločili, da bodo praznovali malo drugače. Z »avtobusom kulture« (turističnim vlakcem) se bodo podali na pot od Hiše kulture v Žvabeku. Na svoji poti skozi občino Suha/Neuhaus do Libelič se bodo ustavili na šestih postajah. Na vsaki bodo predstavili svoje kulturne dejavnosti in delo, v sodelovanju s kulturnimi društvi ter med narodoma in aktivnostmi preko meje.

Pri raznih postajah sodelujejo Oktet Suha, Pevsko-instrumentalna skupina Žvabek, suška godba Schlosskapelle Neuhaus, skupina Sanje s Suhe, mešani in moški zbor Heimatklang Bach, mešani zbor iz Libelič ter ljudski vižarji to in onstran meje, Pepej in Albert Krop ter harmonikaša Jokej Randev in Simon Kogelnik. S kulinaričnimi dobrotami bodo postregli gostilne Lukner, Hafner in Hartl, družina Glawischnig ter kmečki turizem pri Buču v Libeličah. Lutkovna skupina Lutke Suha je pod vodstvom Christine Meklin-Sumnitsch izvedla umetniški projekt, ki bo predstavljen. Organizatorično prireditev vodi popredsednik Jokej Logar.

Na sredi vasi Libeliče se bodo ustavili v soboto popoldan, 21. 8. 2021. V počastitev njihovega jubileja jih bodo s krajšim kulturnim programom počastili člani Kulturno prosvetnega društva Libeliče. Seveda pa ne bo manjkala libeliška trenta, ki je bila skoraj vsakdanja jed v zgodovini, danes pa je posebnost libeliške kulinarike.

Vaše prisotnost si iskreno želijo! Torej, v soboto popoldan, 21.8.2021 ob 17:20. uri sredi Libelič.

Kako je bilo na tradicionalni prireditvi “Srečanje vižarjev”, ki je bilo že 33. po vrsti, je zapisal župnik mag. Michael Golavčnik . Oglejte si na tej POVEZAVI!

Besedilo: Adrijan Zalesnik

Dogodki

Z nostalgično vožnjo z vlakcem po vsej občini Suha in čez mejo v Libeliče bo Katoliško prosvetno društvo Drava to soboto obhajalo svojo 110. obletnico obstoja. Prireditev bo potekala v okviru CarinthiJA2020 ter 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Nostalgični vlakec vabi na vstop pri šestih kulturnih točkah v občini, kjer bodo poleg kratkih kulturni sporedov na voljo tudi kulinarične dobrote regije.