Zmaga Danaje Grebenc na mednarodnem tekmovanju v Murski Soboti, odlični tudi ostali Korošci (FOTO)

Danaja Grebenc je postala absolutna zmagovalka v narodno zabavni glasbi diatonične harmonike na 14. mednarodnem srečanju harmonikarjev PannoniAccordion. Do odličnih rezultatov tudi Tina Kalajžič, Benjamin Merzdovnik, Florijan Ladinik, Aljaž Reiter, Ana Zoja Dobnik in Matevž Glasenčnik.

Med 8. in 11 majem je v Murski Soboti, pod okriljem Društva harmonikarjev Murska Sobota, potekalo že 14. mednarodno srečanje harmonikarjev PannoniAccordion, ki so se ga udeležili tudi učenci Glasbene šole Ravne na Koroškem, Glasbene šole Radlje ob Dravi in Glasbene šole Rošer ter ponovno dokazali, da sodijo med najboljše mlade glasbene virtuoze.  

FOTO: Darja Grebenc. Danaja Grebenc in Gašper Štajner

Na tekmovanje je bilo prijavljenih približno 120 tekmovalcev iz osmih držav: Avstrije, Bosne in Hercegovine, Italije, Hrvaške, Nemčije, Poljske, Srbije in seveda Slovenije. Glasbeno šolo Ravne na Koroškem so zastopali Benjamin Merzdovnik, Ana Zoja Dobnik, Florijan Ladinik in Aljaž Reiter. Od Rošerjevih učenk sta nastopili Tina Kalajžič, Danaj Grebenc ter od Korošcev še Matevž Glasenčnik iz Glasbene šole Radlje ob Dravi.

FOTO: Mateja Vrhovnik. Tina Kalajžič

Udeleženci tekmovanja so se predstavili v naslednjih disciplinah:

  • harmonikarji solisti
  • klasična glasba
  • harmonikarji solisti
  • zabavna glasba
  • komorne skupine s harmoniko
  • narodnozabavna glasba(solisti)
  • diatonična harmonika (solisti)
  • mladi narodnozabavni ansambli
FOTO: Benjamin Merzdovnik

Tekmovanje je potekalo na različnih lokacijah v Murski Soboti, in sicer v salonu Murska Republika in terasi hotela Zvezda, Evangeličanski cerkvi in Gledališču Park. Izven tekmovalnega dogajanja so organizatorji pripravili mini glasbeni sejem in koncert, na katerem so se predstavili vrhunski, svetovno priznani harmonikarji, kot so: predsednik svetovnega združenja harmonikarjev Mirco Patarini, jazz-ist Simone Zanchini ter mnogi drugi.

FOTO: Darja Grebenc. Danaja Grebenc in Gašper Štajner

Danaja Grebenc iz Trbonj je zbrala največ točk med več skupinami in osvojila laskavi naziv absolutna zmagovalka v narodno zabavni glasbi diatonične harmonike. Dravograjčan Benjamin Merzdovnik si je s klavirsko harmoniko v svoji skupini priigral največ točk ter si prislužil prvo nagrado oziroma zlato priznanje, prav tako zlata, vendar na frajtonarici, je bila Ravenčanka Tina Kalajžič, ki je v svoji skupini (skupini C) osvojila največ točk. Ana Zoja Dobnik je s klavirsko harmoniko osvojila drugo nagrado oziroma srebrno priznanje.

FOTO: Klavdija Freidl. Florijan Ladinik

Iz Mežice sta se tekmovanja na frajtonarici udeležila Florijan Ladinik, ki je osvojil tretje mesto v svoji skupini in prvo nagrado oziroma zlato priznanje ter Aljaž Reiter, ki je osvojil drugo nagrado oziroma srebrno priznanje. Prav tako je domov odnesel drugo nagrado oziroma srebrno priznanje Matevž Glasenčnik.

FOTO: Lidija Reiter. Aljaž Reiter.

Danaja in Tina sta nastopili tudi na zaključnem koncertu, na katerem so se danes še enkrat predstavili zmagovalci posameznih skupin in poželi glasen aplavz.

Iskrene čestitke vsem.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije