Search
Close this search box.

Potovanje med flavtističnimi umetninami s Tinkaro Lednik V Dvorcu Bukovje

V čudovitem koncertu mlade flavtistke Tinkare Lednik smo uživali v petek, 14. junija 2024, v Dvorcu Bukovje.

V čarobnem ambientu Dvorca Bukovje je v petek, 14. junija, potekal izvrsten koncert mlade flavtistke Tinkare Lednik z naslovom Potovanje med flavtističnimi umetninami.

Flavtistka Tinkara Lednik se je s flavto prvič srečala pri sedmih letih v Glasbeni šoli Ravne na Koroškem pod mentorstvom profesorice Nadje Rošer, pred kratkim pa je maturirala na Umetniški gimnaziji Velenje, kjer se je pretekla štiri leta izobraževala v razredu profesorice Mojce Ušen Tkalčec.

Tinkara je dobitnica številnih priznanj med drugim je prejela zlato priznanje in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Varaždin Woodwind & Brass, zlata priznanja na mednarodnih tekmovanjih MEDICI, London young musician, International flute competition of German Flute Society ter še številnih drugih …

Tinkara sodeluje tudi v številnih komornih sestavih in orkestrih, s katerimi redno nastopa doma kot tudi v tujini. Je solo flavtistka v orkestru European spirit of youth Orchestra. Več let je kot flavtistka in pikolistka članica Slovenskega mladinskega orkestra, ki ga vodi dirigentka Živa Ploj Peršuh. Izbrana je bila tudi med 50 mladih perspektivnih evropskih glasbenikov, ki so se udeležili Evropske orkesterske akademije v Mannheimu v Nemčiji.

Letošnje leto je uspešno opravila avdicijo za Esker festival Orchestra na Irskem. Je prejemnica štipendije mednarodnega glasbenega projekta Nei Suoni dei Luoghi 2024/25. Redno obiskuje seminarje pri številnih svetovno znanih flavtistih kot so Emily Beynon, Christina Fassbender, Kersten McCall, Martin Belič, Michelle Bellavance, Marko Zupan in mnogi drugi…

Na klavirju jo je spremljal vrhunski pianist Tadej Horvat, ki je leta 2005 z odliko diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak ter junija 2007 zaključil specialistični študij v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu.

Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo in dve Prešernovi nagradi. Je prejemnik zlatih plaket, nagrad ter posebnih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solist je nastopil s slovenskimi in tujimi orkestri, s katerimi je izvedel različne klavirske koncerte (Mendelssohn, Rachmaninov, Beethoven, Osredkar, Adamič). Na 32. mednarodni konferenci EPTA je izvedel solistični recital v okviru projekta »Mednarodni Pianissimo«. Februarja 2013 je v okviru abonmajskega koncerta »Noč klavirjev« v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedel Lisztov klavirski koncert. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedy Centru v Washingtonu. Bil je dirigent revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal zabavno in filmsko glasbo ter zanj ustvaril nekaj avtorskih del in priredb. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah po Sloveniji in tujini. Kot korepetitor na tekmovanjih prejema številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje. Od leta 2015 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole »Arsensei«.

S skrbno izbranim repertoarjem sta v baročnem ambientu izvedla vrhunski koncert, ki je bil pravi balzam za dušo. Glede na prehojeno glasbeno pot Tinkare, ki se prihodnjo sezono odpravlja na študij v tujino pa bomo zagotovo tudi v Dvorcu Bukovje še kdaj prisluhnili  čudovitim zvokom njene flavte.

Vir: Robert Preglau, Vodja OI JSKD Dravograd

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V čudovitem koncertu mlade flavtistke Tinkare Lednik smo uživali v petek, 14. junija 2024, v Dvorcu Bukovje.