Po rodu Črnjan za vedno Črnjan – reper Samo Sam

Tokrat vam predstavljamo še ne 30 letnega Črnjana, nekdanjega nogometaša, danes uspešnega reperja, z jasnimi cilji, ki ima med drugimi tudi svojo kolekcijo oblačil in ga odlikuje izjemen čut za sočloveka. Moj tokratni sogovornik je bil nihče drug kot Samo Sam.

Po rodu Črnjan za vedno Črnjan, drži?

Ja bo držalo. 

Večkrat si že rekel, »Črna je majhen kraj«, vidiš v tem prednost ali slabost?

To ni ne prednost ne slabost. Odvisno od tega, kaj kdo išče in kaj komu ustreza, s kom se poveže, kaj počne itd.

V mladosti si bil prepoznaven kot nogometaš. Še igraš nogomet?

Ja, nogomet je moja »prva ljubezen«. V najstniških letih sem bil zelo perspektiven, hodil sem v nogometno šolo v Celje, tudi igral sem v Celju. Ampak na žalost sem v tej razvojni fazi, ki je zelo pomembna imel preveč poškodb, psihičnih težav, preveč pričakovanj, upov in bremena. Tudi v klubih nihče od trenerjev ni prepoznal tega, da trpim. Na koncu sploh nisem več tako užival v igri. Veliko bi lahko govoril o tem. Pa danes toliko raje spodbujam mlade igralce, v prihodnje se vidim v tem. Poleg učenja nogometa je otroke treba tudi razumeti, se z njimi pogovarjati, jih pokazati da jim je zanje mar. No, morda ti nisem ravno odgovoril na vprašanje, ampak sem povedal kar sem želel. (Smeh)

Kdaj si se začel »bolj zares« ukvarjati z glasbo?

Rekel bi, da v letu 2013. Takrat sem si glasbeno bil že toliko všeč, da sem se lahko poslušal oz. sprejel. V Ljubljani smo veliko »repali« kar na ulici. Tudi sam sem veliko vadil doma, cele dneve sem repal. Imel sem sosedo, ki mi je vsak dan grozila s policijo, češ da sem preglasen. Dve leti kasneje sem izdal svoj prvi album »Sreča na vrvici«, ki je moram reči, naletel na zelo zelo dobre kritike.

Koliko imaš avtorskih komadov, koliko zgoščenk?

Imam eno izdano zgoščenko, druga je v procesu in je že v zaključni fazi. Koliko avtorskih komadov imam, pa ne vem, imam kar nekaj sodelovanj, kamor sem bil povabljen. Ne vem na pamet.

Kdo te podpira finančno?

Nihče me ne podpira, vse stroške glede glasbe nosim sam. Sploh pa zame glasba ni stvar, ki bi jo na tak način povezoval s financami. Glasba je super kanal za izražanje, in je moja psihoterapija. Vedno gledam, da vsaka moja odločitev v življenju izvira iz ljubezni in ne iz strahu. Je pa res, da veliko ljudi zanima samo to, koliko zaslužim oz. dobim za nastop in recimo od Sazasa. Škoda. Toliko dobrih sporočil imam, toliko povem, nekateri pa vse to najprej povežejo z denarjem.

Kdo je tvoj vzornik in zakaj?

Najbrž je trenutno moj idol ameriški reper Kanye West. Zato, ker je pogumen in ker govori točno to, kar si želi in čuti, ne glede na to, komu bo všeč in komu ne.

Napisal si tudi pesem o Črnjanih, županja mag. Romana je na družbenem omrežju celo dejala, da bo to Črnjanska himna?

Ja, sem jo. Naša županja je pa krasna oseba in vzor nam vsem. Radi jo imamo.

Sodeloval si že tudi s priznanimi in poznanimi glasbeniki?

S kar nekaj reperji sem že sodeloval. Sodelujem s tistimi, ki so mi dobri in s katerimi se lahko povežem tudi na osebni ravni. Eni so znani, drugi niso. Ni mi pomembno, kdo in koliko je znan, pomembno mi je, da ima »dušo«, da ga razumem in čutim. Ogromno je glasbenikov in reperjev, ki niso tako znani, a so veliko boljši kot tisti, ki jih ljudje poznajo.

Od kod jemlješ navdih za pesmi, kakšna je tematika?

Navdih jemljem iz življenja, seveda. Saj od drugod ga ne morem. Ene pesmi so neposredno iz mojih življenjskih izkušenj, ene so plod moje domišljije. To niti ni tako pomembno, pomembno je, da se lahko ljudje povežejo z mano in me začutijo.

Sodeluješ na dobrodelnih koncertih? 

Ja na veliko dobrodelnih prireditvah sem nastopil. Lepo je, da se ljudem (pa tudi živalim) pomaga na tak način. Z največjim veseljem se odzovem. Če gre denar v prave roke, potem mislim, da bi se moral vsak glasbenik odzvati, ne glede na to, kako je uspešen. To je bistvo glasbe. Da pomaga.

Živimo v času, ko sta stres in pomanjkanje časa dela vsakdana, kako je s tem pri tebi?

Ja odvisno. To se od časa do časa spreminja. Seveda se tudi jaz ubadam s tem, nisem nobena izjema. Ne rečem, da nimam stresa, se pa trudim, da ga imam čim manj. Velikokrat si ga po nepotrebnem povzročamo sami. Zato gledam, da počem, kar me veseli, veliko delam in poslušam glasbo, se umirim, berem veliko knjig, včasih po svoje meditiram, rad grem na sprehod s psom, se družim z otroki, splezam na drevo. Nekaterim je to čudno, jaz uživam.

 Kako pa se spopadaš s prepoznavnostjo? 

S tem se ne ubadam preveč. Negativni komentarji me ne prizadenejo. Prav pogrešam časa, ko me je kak komentar še razjezil. S tem ko je v meni povzročilo frustracijo, sem postal še boljši. Zdaj morem iskat druge načina , da se motiviram. Negativni komentarji, pogrešam vas.

 Imaš tudi svojo kolekcijo oblačil?

Ja imel sem svojo kolekcijo puloverjev in majic. Nekaj jih še imam, večinoma pa so se prodale. Pride nova »runda« v kratkem.

Podal si se tudi v politične vode, kako to?

Ne, nisem se podal v politične vode. Podprl sem samo našo županjo Romano Lesjak in to ni bil politični, ampak človeški,  osebni motiv. Podprl sem tudi Janija Prednika, ki ga poznam in je super osebnost. Politika kot taka je popolnoma zgrešen princip vodenja družbe, ker že v osnovi zahteva opredeljevanje. Torej če nisem za, sem proti. Opredeljevanje pa je nekaj, česar res ne maram, ker zelo omejuje človeško naravo. Sam zase vem, da (lahko) imam ljubezen in razumevanje vsakega bitja na planetu. Veliko bolj všeč mi je izraz družba. In osnovni principi sodobne družbe naj bi bili strpnost, razumevanje, sprejemanje drugačnosti, sočutje, prijateljstvo in tako dalje.

Hvala za tvoj čas in uspešno še naprej.