Naziv najboljši Slovenski valček leta 2022 osvojila skladba Drobno srce S.O.S. kvinteta (VIDEO)

Na 25. festivalu Slovenska polka in valček 2022 je včeraj nastopilo 6 ansamblov, ki so se tekom leta predstavili v oddajah Zimski in Poletni pozdrav. Razvedrilni program TV SLO pa je v finale neposredno povabil še Nove spomine in Polkaholike. Glasbeniki so se tudi tokrat potegovali za dve festivalski nagradi: nagrado za najboljšo polko po mnenju občinstva in nagrado za najboljši valček po mnenju občinstva.

Festival Slovenska polka in valček poteka od leta 1995. Zanimanje za nastop na odru festivala je vsako leto veliko, na razpis pa se običajno prijavi med sedemdeset in devetdeset skladb. Festival vsa ta leta ohranja pomembno vlogo in ugled med ustvarjalci narodnozabavne glasbe.

Včeraj smo tako lahko prisluhnili valčkom, ki so jih izvajali Srčni muzikanti (Zavedno skupaj), S.O.S. kvintet (Drobno srce), Špas z Evo (Lahko noč, moj dragi), Krjavlji (V mojem srcu je morje), Zdomarji (Svet iz sanj) in Novi spomini (Zakaj?). Polke pa so zaigrali Akordi (Dokler bo meh zdržal), Cik-Cak kvintet (Jeziček), Topliška pomlad (Moj fant), Ansambel Tomaža Rota (Dobra volja), Chicas (Aplavz za te) in Polkaholiki (Tik-tak).

Ker festival letos praznuje svojo 25-letnico, so organizatorji pripravili tudi dve posebni, revijalni točki. V prvi, ki je prireditev odprla, so se različni izvajalci poklonili nekaterim največjim festivalskim uspešnicam. Odpeli so jih Barbara Žerjav, Rudi Šantl, ansambel Opoj, Tatjana Koleša in Jože Šarc, Danijela Pečnik ter brata Andrej in Bojan Zeme, Anita, Jerneja in Polona iz skupine Bum, Marko Pezdirc, Gadi in Ivica Vergan.

V spremljevalnem programu pa so se ansambli, ki so tekmovali, predstavili z uspešnicami Ansambla Franca Miheliča, ki praznuje 52 let delovanja. Prireditev sta povezovala voditeljica Darja Gajšek ter voditelj in urednik festivala Andrej Hofer.

Zmagovalni skladbi so izbrali gledalke in gledalci s telefonskim glasovanjem ter strokovna žirija in predstavniki treh slovenskih radijskih postaj. Strokovno žirijo glasbenikov so sestavljali Ivica Vergan, Bojan Zeme in Klemen Grašič, medijsko komisijo pa Lucija Grm (Radio Slovenija), Luka Sraka (Radio Maribor) ter Miha Močnik (Radio Ognjišče).

Najboljša Slovenska polka 2022 je skladba z naslovom Jeziček Cik-Cak kvinteta. Avtor besedila je Damjan Pasarič, avtor glasbe pa Jože Burnik. Naziv najboljši Slovenski valček leta 2022 pa je osvojila skladba Drobno srce S.O.S. kvinteta. Avtorji skladbe so Andrej Gorenjak, Vera Šolinc in Luka Krof.

Dogodki