Danaja Grebenc postala letošnja državna prvakinja v igranju na frajtonarico

Včeraj je v Bohinju potekalo 6. Državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko 2020, ki ga organizirata Zveza diatonične harmonike Slovenije in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Tekmovanje pa je bilo hkrati tudi predtekmovanje za Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko - Podčetrtek 2021.
Danaja-700x525

Tekmovalci so blesteli, o čemer pričajo visoki rezultati. Dosegli so kar 23 zlatih, 17 srebrnih ter 2 bronasta priznanja. Absolutna državna prvakinja v disciplini tradicionalne glasbe je postala Danaja Grebenc iz Dravograda, absolutni državni prvak v disciplini vse glasbe pa je postal Primož Gnidovec iz Gorenjske.

FOTO: ZDHS

Novost letošnjega tekmovanja je bila možnost nastopa v dveh ločenih disciplinah, in sicer v disciplini “tradicionalna glasba” ter disciplini “vsa glasba“. Nastope so v disciplini “komorne zasedbe” izvedle tudi širše sestave harmonikarje. 

Vse tekmovalce, ki so bili razdeljeni po starostnih skupinah je ocenjevala pet članska strokovna žirija v sestavu; Toni Sotošek, Janez Fabijan, prof. Rok Sitar, Primož Zvir in prof. Franci Kolar. V disciplini tradicionalna glasbe je nastopilo 27 tekmovalcev, v disciplini vse glasbe je nastopilo 14 tekmovalcev, nastopil pa je tudi eden harmonikarski duo in sicer v disciplini komornih zasedb.

Med udeleženci tekmovanja, ki ga že peto leto zapored prireja Zveza diatonične harmonike Slovenije, so bili tudi učenci in učenke Glasbene šole Rošer, ki so se odrezali več kot odlično. Nastopile so Jelka Lečnik, Kaja Završnik in Danaja Grebenc. Kaja je nastopila v kategoriji vsa glasba in osvojila zlato priznanje, Jelka je v disciplini tradicionalna glasba osvojila zlato priznanje.

Danaja Grebenc in Gašper Štajner. FOTO: Darja Grebenc

Danaja pa je v obeh, tako v tradicionalni kot v kategoriji vsa glasba osvojila zlato priznanje. Nastopila pa je tudi v duetu z Gašperjem Štajnerjem, ki sta prav tako osvojila zlato. Postala pa je, kot že rečeno tudi absolutna državna prvakinja.

Od Korošic je nastopila še Tina Kalajžič, ki je osvojila dvakrat zlato priznanje. Tekmovala je namreč v obeh kategorija vsa glasba in tradicionalna glasba. Pri tem naj še omenimo, da je njen mentor Manuel Šavron.

Predsednik Zveze diatonične harmonike Slovenije, Klemen Rošer, je ob zaključku tekmovanja takole strnil občutke. “V zvezi diatonične harmonike Slovenije smo na izvedbo državnega tekmovanja 2020 izjemno ponosni, saj vemo, da to leto kulturo zaznamujejo številni negativni dejavniki in se glavnina prireditev, ki sicer držijo diatonično harmoniko na sceni, odpoveduje. Seveda je tekmovanje potekalo pod pogoji, ki jih določa NIJZ. Slavnostne podelitve nagrad tako nismo naredili na lokaciji, ampak smo vse nagrade tekmovalcem poslali naknadno. S tem smo seveda bili prikrajšani za veličastno podelitev ampak kljub temu se mi zdi pomembno, da dogodek ni bil odpovedan in so lahko harmonikarji, ki so se na ta nastop pripravljali mesece in mesece, prišli do izraza, nastopili in z nastopom dosegli bistvo njihovih priprav.”

Na tem mestu bi se iskreno zahvalil podpredsedniku ZDHS, Nejcu Pačniku, ter vsem ostali članom ZDHS, ki so pri izvedbi projekta pripomogli. Zahvaliti se želim tudi JSKD Republike Slovenije, ki je v ZDHS spoznala kompetentnega partnerja na področju diatonične harmonike in nas  podprla kot enakovreden soorganizator tekmovanja,” je sklenil Rošer.

Preberite tudi: Danaja Grebenc posnela prvi videospot

Vir: ZDHS

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.