Črnjan Jaka Vesničar najraje igra na “gavdah”, na tekmovanjih pa sega po najvišjih priznanjih

55485973_500606387137257_6554153856433913856_n

Tokrat vam predstavljamo še enega mladega glasbenika, ki z igranjem na harmoniko razveseljuje tako domače kot tudi sošolce in prijatelje, je prejemnik številnih priznanj, njegovemu igranju in petju pa ima možnost prisluhniti tudi kralj Matjaž, ki spi pod mogočno goro Peco.

Trinajstletni Jaka Vesničar prihaja iz Podpece in obiskuje Osnovno šolo Črna na Koroškem. Kot se za Črnjana spodobi, se v prostem času pogosto odpravi na smučanje, kjer se rad naužije zimskih radosti na snegu, v poletnem času pa večino časa preživi na Enduro kolesu. Vmes pa najde še čas za igranje na harmoniko. Kot pravi Jaka, je bil nekoč njegov vzornik njegov dedek, zdaj pa stavi na Slavka Avsenik.

V pogovoru z njim smo izvedeli še veliko zanimivih stvari, zato vabljeni k branju.

Na katero harmoniko igraš in zakaj ravno na to?

Igram na diatonično harmoniko, ker ima zanimiv glas in je za igranje lažja kot klavirska ter kromatična. Doma imam tudi klavirsko harmoniko, ki mi jo je podaril dedek, nanjo pa igram kot samouk, zato mi ne gre tako dobro kot diatonična harmonika, vendar jo igram še kar dobro.

Jaka raje igra na “gavdah” kot na tekmovanjih.

Kdo te je navdušil za igranje na frajtonarico? Se morda spomniš, katera je bila prva pesem, ki si se je naučil?

Za igranje diatonične harmonike me je navdušil dedek. Medtem ko sem bil v varstvu pri njima z babico. Veliko časa sta poslušala domačo glasbo, takrat se mi je zdela zelo zanimiva še posebej pa zvok harmonike. Prva harmonika je bila klavirska otroška harmonika, s katero sem igral ves čas. Diatonično harmoniko sem dobil pri sedmih letih. Prvi pesmi, ki sem se ju naučil, sta bili Kuža pazi in Jaz pa pojdem na Gorenjsko. Obe sem osvojil že na prvih vajah, kjer mi je šlo zelo dobro.

Pri kom se učiš igranja in koliko časa že?

Igranja harmonike se učim v Glasbeni šoli Rošer, najprej me je učil Matic Golavšek, zdaj pa me uči Marko Gostenčnik. Pred tekmovanju, pa se odpravim v Ravne, kjer povadim pri Klemnu Rošerju. Igranja harmonike se učim že od prvega razreda, torej že šest let.

Kako pa je z vajami, vadiš tudi doma ali samo pri urah vadbe, kako pogosto?

Vaje v glasbeni šoli imam vsak petek po pol ure. Igranje harmonike pa vadim tudi doma. Običajno kakšno uro na dan, včasih pa jo kar sam vzamem v roke in igram na naši terasi. Večkrat pridejo do vogala tudi sosedje in mi ploskajo, ker živimo v bloku, me lahko poslušajo vsak dan.

Kakšne pesmi najraje igraš?

Poleg narodno zabavnih pesmi igram tudi veliko popularnih pesmih, kot so: Despacito, A je to, Hallelujah, Take me to church, Jugo Melos, Balkansko glasbo, Havana …

Nekoč je bil njegov vzornik njegov dedek, zdaj pa se zgleduje po Slavku Avseniku.

Kje je lažje igrati na »gavdi« ali na tekmovanju?

Lažje je seveda igrati na »gavdi«, ker se mi ni treba držati resno, ni velikih priprav. Počutim se bolj sproščeno, ker se lahko tudi pozabavam in s tem tudi občinstvo spravim na noge, da potem ob zvokih harmonike radi tudi zaplešejo.

Pogosto igraš na kakšnih zabavah?

Na zabavah igram kar pogosto. Če ima kdo rojstni dan, vzameva s sestrično (op.a. Tino Kalajžič) v roke harmoniko ter zaigrava. Velikokrat me ob različnih priložnostih povabijo, da igram tudi v kulturnem domu, v šoli ali celo na televiziji. Na zabavah mi je lepo igrati, ker vem, da tako ljudi razveselim ter nasmejim. Užitek mi je nastopati, če le to ni pred veliko tuje publike. Vedno pa igram na »gavdah«, ki so blizu mojega doma, na prireditvah ob dnevu žena, jajčariji …

Kdo te najraje posluša?

Najraje me posluša moja družina, ker igram vsak dan, vendar tudi ostali, saj so z mojim igranjem zelo zadovoljni in jim je zelo všeč tudi moje nastopanje.

Katero tekmovanje ti je najbolj ostalo v spominu? Na katere dosežke si še posebej ponosen?

V spominu mi je najbolj ostalo moje prvo tekmovanje Avsenik leta 2016, kjer sem dosegel srebrno priznanje. Od takrat naprej sem se vedno udeležil tega tekmovanja ter dosegel zlate plakete. Lansko leto pa sem se udeležil še izbora za državno tekmovanje, kjer sem dosegel zlato priznanje in se uvrstil na državno tekmovanje, ki je potekalo v Podčetrtku.

Na podlagi česa se odločiš, katero pesem boš igral na tekmovanju?

Na tekmovanju so standardi oziroma zahteve, med katerimi pesmimi se lahko odločiš, nato se posvetujem z učiteljem in tako najdeva pesem, ki mi najbolj ustreza.

Kako pa sošolci sprejemajo to, da igraš harmoniko? Jo neseš kdaj tudi v šolo?

Sošolcem je všeč, da igram harmoniko in jim je to zabavno. Včasih jo nesem v šolo in zaigram kar po hodniku, v učilnicah, celo v šolski radijski oddaji. Velikokrat pa igram tudi na različnih šolskih prireditvah.

Kakšne imaš načrte za v prihodnje, se spogleduješ s kakšno glasbeno skupino?

Želim si ustvariti ansambel, v katerem bi igrala kitar moja sestra Liza. Igrali bi na koncertih in zabavah, znani pa bi bili povsod, saj bi znali narediti pravo »gavdo«. Seveda pa rad zraven igranja na harmoniko tudi zapojem. Sicer najraje pojem pod tušem, mi pa pravijo, da bi lahko pel tudi drugje. Zato planiram za prihodnost še kaj v povezavi s petjem.

Hvala za tvoj čas, želimo ti še veliko uspehov na tvoji glasbeni poti.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.