46. mednarodni festival Graška gore poje in igra 2022 bo potekal na prostem

Kulturno društvo Graška Gora tudi v letošnjem letu organizira tradicionalni, že 46. festival Graška Gora poje in igra 2022. Festival bo to nedeljo, 3. julija, od 15. ure dalje, na športnem igrišču na Graški Gori. Za razliko od prejšnjih let bo prireditev na prostem. Vstopnine ni.

Festival Graška Gora je ena izmed največjih prireditev te vrste v Sloveniji. Festival je z leti prerasel iz lokalnega v mednarodnega. Zadnja desetletja privablja na Graško Goro poleg slovenskih tudi izvajalce in obiskovalce iz Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, Madžarske in tako skrbi za razpoznavnost kraja ter širjenje kulturne dediščine slovenske narodnozabavne glasbe tudi preko meja. Eden izmed najstarejših tovrstnih festivalov v Sloveniji poteka na edinstvenem prireditvenem prostoru z izjemno naravno kuliso, na tromeji občin Velenje, Slovenj Gradec in Mislinja, kar daje glasbenemu srečanju poseben pečat. Uspešni in popularni ansambli se tako kot gledalci in poslušalci radi vračajo na festival z bogato in posebno tradicijo.

Na letošnjem festivalu, ki bo letos izjemoma potekal poldrugi mesec prej kot pretekla leta, bodo nastopili vrhunski ansambli: Ansambel Braneta Klavžarja, Spev, S.O.S. kvintet, Dečki z bregov (Hrvaška), Pajdaši, Skupina Chicas, Špas z Evo, Kronwildkrainer (Avstrija), Smeh in Petka. Hkrati bo posneta festivalska TV oddaja, ki bo v premierno predvajana na programu TV Slovenija 1 (predviden termin predvajanja je petek, 12. 8. 2022, zvečer).

Kulturno društvo Graška Gora v sodelovanju s partnerji z izvedbo festivala zelo uspešno promovira domačo glasbo in glasbenike. Partnerji tega projekta so: RTV Slovenija, vse občine in lokalne skupnosti, ki sodelujejo z organizatorjem prireditve, vse najpomembnejše kulture institucije v lokalnih skupnostih ter seveda drugi pokrovitelji in podporniki. Kulturno društvo Graška Gora svoj ugled krepi in dviguje festivalsko raven z uspešnim delom in organizacijo, po kateri se zgledujejo številni drugi tovrstni festivali.

Partnerji v projektu: MO Slovenj Gradec, MO Velenje, Občina Mislinja, Festival Velenje, Javni zavod SPOTUR Slovenj Gradec, RTV Slovenija – Regionalni RTV center Maribor, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) OI Slovenj Gradec, JSKD OI Velenje, ZKD Šaleške doline in ZKD Slovenj Gradec.

Kratka zgodovina festivala Graška Gora poje in igra Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo – kraj namreč leži na tromeji med temi občinami – je leta 1976 nastalo srečanje narodnozabavnih skupin.

Po 20. prireditvi je Srečanje ansamblov dobilo novo ime – Graška Gora poje in igra, prireditev pa je prerasla v tekmovanje, na katerem sodelujejo skupine, ki so na glasbeni sceni popolni začetniki in jim s tem omogočamo uvrstitev na glasbeno prizorišče, kot tudi glasbeniki, ki veljajo za najboljše v tej zvrsti na celem svetu. Tako so na festivalu že nastopili najboljši ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki s svojo virtuoznostjo presenečajo tako poznavalce kot nepoznavalce te zvrsti glasbe. Graška Gora je tako postala zibelka mnogih uspešnih glasbenih skupin, ki so se na glasbeno sceno prebili prav na Graški Gori.

Tako so na Graški Gori nastopili: Franc Mihelič, Lojze Slak, Franci Zeme, Fantje treh dolin, Fantje iz Oplotnice, Vesna, Slapovi, Igor in zlati zvoki, Svetlin, Zupan, Die Mooskirchner, Die Grazer Spatzen, Lechner Buam, Oberkrainer Power, Poskočni muzikanti, Veseli svatje, Gadi, Navihanke … Seveda velja izpostaviti tudi povezovalce: Marjan Kralj, Vinko Šimek, Mito Trefalt, Sašo Hribar, Boris Kopitar, Stojan Auer, Janez Dolinar, Natalija Verboten, Andrej Hofer, Tjaša Hrobat …

Besedilo: Drago Plazl, predsednik KD Graška Gora