14-letni Korošec osvojil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Ameriki

Mladi trobentač Anej Gorenjak, ki mu je bila glasba položena v zibelko niza uspeh za uspehom. Zdaj pa je prepričal komisijo in osvojil 1. nagrado in zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju v Ameriki.
l_383885_1

Anej Gorenjak je 14- letni fant iz Raven na Koroškem, ki mu je bila glasba položena v zibelko. Mladi glasbenik obiskuje 9. razred Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah in že sedmo leto igra trobento v Glasbeni šoli Ravne na Koroškem, pri profesorju Janezu Miklavžini. Glasba je velik del njegovega življenja, obiskuje tudi 6. razred tolkal in 1. razred klavirja.

Kljub epidemiji in z njo povezanimi ukrepi je zelo priden in marljiv. Trobento vadi vsak dan in niti malo ne počiva. Z profesorjem sta ves čas redno izvajala ure preko interneta, doma pa mu je pri vaji svetoval in pomagal tudi oče.

Decembra lani je dobil ponudbo z RTV Slovenija (ARS program), prijavili so ga na tekmovanje v Prago. To je tekmovanje nacionalnih radijskih postaj, kamor so povabljeni najboljši posamezniki določenih držav. Glede na Anejeve dosežke z vseh dosedanjih tekmovanj so izbrali prav njega.

Tekmovanje v Pragi je bilo organizirano v treh krogih. Celoten program je mladi Ravenčan posnel januarja v studiu RTV Slovenija, njegov korepetitor v tem predizboru je bil profesor na Konzervatoriju za glasbo in balet Maribor profesor Ivan Ferčič. Trenutno čaka rezultate prvega kroga omenjenega tekmovanja.

V tem času je prijavljen tudi na tekmovanje Kingspeak international classical music competition v Angliji. Tudi to je bil predizbor in mladi glasbenik tudi te rezultate nestrpno pričakuje.

Konec prejšnjega leta je bil na spletnih straneh razpis za Mednarodno tekmovanje v Ameriki – American youth competition 2021, kamor smo prijavili tudi Aneja. Ker so v tem času on-line tekmovanja, se je udeležil tudi tega. S skladbo Herberta L. Clarka Debutante je prepričal komisijo in osvojil prvo nagrado in zlato priznanje. V kategoriji vseh trobil in vseh starostnih stopenj je glasbenik dosegel največje število točk. V prihodnosti pričakuje tudi nagrado, ki jo bodo poslali po pošti, žal pa v letošnjem letu zaradi omejitev ne bo izpeljan zaključni koncert.

VIDEO: Herbert L CLARKE Debutante Anej Gorenjak:

Anej je bil pred kratkim povabljen tudi na Mednarodno tekmovanje Pamus Flow kjer bo tekmoval danes.

Preberite še: Anej zaigral skupaj z očetom Andrejem Gorenjakom, video ima že več kot 32.000 ogledov (VIDEO)

VIR: Občina Ravne

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije