Search
Close this search box.

Policija razkrila vzrok požara planinskega doma na Okrešlju

O tem, da so bili policisti v četrtek, 7. novembra 2019, obveščeni, da je v celoti pogorel Frischaufov dom na Okrešlju, ki je dobil ime po dr. Johannesu Frischaufu (1837-1924), profesorju na graški univerzi, neutrudnem oznanjevalcu lepot Savinjskih Alp, humanistu in prijatelju Slovencev, smo že poročali. Danes pa so nam s PU Celje sporočili vzrok požara.

Frischaufov dom (1378 m) je planinska postojanka, ki leži na robu krnice Okrešelj nad Logarsko dolino. Obdan je z vrhovi Mrzle gore, Štajerske Rinke, Križa in Turske gore. V bližini se nahaja 80 metrov visok slap Rinka. Prvotno kočo, ki jo je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, je leta 1907 odnesel plaz. 2. avgusta 1908 je bila zgrajena nova. 21. septembra 1991 so odprli nov povečan in obnovljen dom.

Ogled kraja pogorišča so zaradi izjemno slabih vremenskih razmer v dneh po požaru ter nevarnosti zaradi podirajočega objekta, opravili v soboto, 16. novembra 2019. Ugotovili so, da je zagorelo zaradi napake na električni napeljavi. Tuja krivda je izključena.

Naj še omenimo, da je Frischaufov že druga planinska postojanka Planinskega društva Celje Matica, ki je zgorela v zadnjem obdobju. Pred dobrima dvema letoma je namreč zgorel Kocbekov dom na Korošici.

Dogodki

Več iz istega kraja