Search
Close this search box.

Frischaufov dom na Okrešlju pogorel do tal (FOTO)

Frischaufov dom na Okrešlju v Logarski dolini, ki je dobil ime po dr. Johannesu Frischaufu (1837-1924), profesorju na graški univerzi, neutrudnem oznanjevalcu lepot Savinjskih Alp, humanistu in prijatelju Slovencev, je pogorel do tal. Podrobnosti požara pa še niso znane.

Frischaufov dom (1378 m) je planinska postojanka, ki leži na robu krnice Okrešelj nad Logarsko dolino. Obdan je z vrhovi Mrzle gore, Štajerske Rinke, Križa in Turske gore. V bližini se nahaja 80 metrov visok slap Rinka. Prvotno kočo, ki jo je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, je leta 1907 odnesel plaz. 2. avgusta 1908 je bila zgrajena nova. 21. septembra 1991 so odprli nov povečan in obnovljen dom.

S PU Celje so sporočili, da so bili danes v popoldanskih urah obveščeni, da je, najverjetneje včeraj, v celoti pogorel Frischaufov dom na Okrešlju. Ogled kraja požara bodo opravili jutri.

“Franc Povše, predsednik Planinskega društva Celje Matica, je po ogledu pogorišča za TV Slovenija dejal, da bi dom lahko zgorel v sredo. Ker je dom odmaknjen, požara nihče ni videl, gašenje pa bi bilo mogoče le s pomočjo helikopterja, je še dodal. Škode naj bi bilo po Povšetovi prvi oceni za najmanj 100 tisoč evrov,” so zapisali na spletni strani RTV SLO.

Frischaufov dom je druga planinska postojanka Planinskega društva Celje Matica, ki je zgorela v zadnjem obdobju. Pred dvema letoma in dvema tednoma je namreč zgorel Kocbekov dom na Korošici.

Več informacij bo znanih po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih.

Vir: PZS, PU Celje, RTV SLO

Dogodki

Več iz istega kraja