Mlajši osebi v roki eksplodiral pirotehnični izdelek in jo huje poškodoval

Na območju Logatca je v ponedeljek mlajši osebi v roki eksplodiral pirotehnični izdelek in jo huje poškodoval, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Življenje osebe ni ogroženo, policisti pa opozarjajo na nevarnosti uporabe pirotehnike. Uporaba pirotehnike, katere glavni učinek je pok, je sicer dovoljena le od 26. decembra do prvega januarja.

V ponedeljek poškodovano osebo so po podatkih Policijske uprave (PU) Ljubljana oskrbeli v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Na območju Slovenije so lani ugotovili 104 kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. 30 kršitev so obravnavali v Ljubljani.

V državi so obravnavali tudi sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki. V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, v dveh odrasli. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali. Pri odraslih osebah so v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila namreč amputacija prstov. V drugem primeru pa je šlo za lažje poškodbe, so navedli ljubljanski policisti.

Kot so dodali, so lani obravnavali tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari zaradi pirotehničnih izdelkov. Na območju Slovenije so zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde.

Policisti ob tem opozarjajo, da je v Sloveniji pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno prvega januarja. Poudarjajo pa tudi, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj, pa morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Mladoletnim osebam posameznih kategorij pirotehničnih izdelkov ni dovoljeno prodajati. Prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije, kamor sodijo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice in iskrice, ni dovoljeno prodajati mlajšim od 14 let. Druga kategorija, kamor spadajo rakete in rimske sveče, ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Izdelkov kategorije P1, T1 in baterij ter kombinacij tretje kategorije do 1000 gramov neto mase eksplozivnih snovi in fontan tretje kategorije do 750 gramov neto mase eksplozivnih snovi pa ni dovoljeno prodajati osebam, mlajšim od 18 let, so izpostavili policisti.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije