46-letnica vozila z več kot tremi promili in pol alkohola v krvi. Z reševalnim vozilom so jo odpeljali v bolnišnico

Včeraj je nekaj voznikov poklicalo na PU Celje in opozorilo na nesigurno vožnjo voznice osebnega avtomobila, ki je vozila po avtocesti v smeri proti Celju. Pozneje so policisti ugotovili, da je vozila pod vplivom alkohola.

46-letno voznico so policisti okoli 19. ure ustavili na območju Celja. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela 1,76 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano dobre tri promile in pol alkohola v krvi.

Zaradi močne alkoholiziranosti so voznico s kraja z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, so navedli na PU Celje.

Voznici so odvzeli vozniško dovoljenje in podali obdolžilni predlog. Čaka jo 1.200 evrov globe, kar je še najmanj, kar jo je lahko doletelo. V primeru prometne nesreče bi bile posledice dosti hujše, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti visoke, gostota prometa pa velika, opozarjajo na PU Celje.

Raziskave kažejo, da je pri enem promilu alkohola v krvi, voznica je imela dobre tri in pol, bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat, dodajajo na PU Celje.

Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače, ponovno svarijo na PU Celje.