Search
Close this search box.

Turistični razgledi na Slovenijo: Srce ima več izgledov, Slovenske gorice II. del, Pesnica za srčne in družinske postanke

Če Kungota vabi z odliko novodobnega gurmanstva, vinarstva in stavbne arhitekture, potem je Pesnica najprej zeleno gnezdo turizma po domače! Njihovo srce je rdeče! Ne skriva se v cestnih okljukah in razglednih podestih z vstopnino, temveč zasije v obraz slehernega obiskovalca, ki potrka na vrata njihovih kmetij in kmečkih turizmov.

Nekaj časa smo se vrteli okoli Jarenine, strnjenega jedra okoli šole in cerkve, ki  je bila ena od pražupnij in je v prostoru Slovenskih goric odigrala pomembno vlogo, in najprej obiskali Posestvo Valdek Jarenina. Družina Tasič, ki se je sem priselila iz okolice ruševin gradu Valdek, tam nad Hudo Luknjo in Gornjim Doličem, na robu Koroške, je imela v mislih zgolj nekaj – odseliti se v naravo, k živalim in dobrim ljudem, ter s seboj prinesla tudi to nenavadno ime. Sicer pa je del zemljišča nekdanje graščine  last njihove rodbine, zato so ime kot dober omen ponesli s seboj na novo zemljo. In to uspešno. Sončno posestvo deluje kot oaza sreče in je pravi otok za otroško dušo, ki si želi bližine živali. Tu je doma 15 osličkov, pa haflingerji, prašički, lame, alpake račke, koze, ovce, muce in psi, kokoši ter veliki nastopač, Casanova, petelin! Vse živali tega živalskega vrta imajo svoje ime in žive v izpustih, sredi zelenih, rožnih travnikov. Kot nalašč za družine saj otroci lahko božajo in se bližajo živalim kot jim poželi srce.

Naslednji postanek za srce je bila  Domačija Šraj v Gačniku, ki jo je s tiaro ljubezni do dediščine prevzela Slavica Šraj in na njej ustvarila pravljični turistični azil. Najprej je to naslov za idealno oskrbo konj v zaledju Maribora. Potem je tukaj mesto za piknike! In potem pride tista kraljevska kategorija, ponudba – za ljudi, ki iščejo nekaj več. Otroško pravljico sestavljajo doživetja z živalmi, nenazadnje pa lahko tukaj preživijo tudi tro-dnevni otroški tabor, ki zajema hrano, pijačo, prenočišče in animacijo. Sledi domiselni glamping, torej kampiranje drugače – tukaj pač v konjskim stajam podobnih prostorih. In potem je tukaj dih jemajoče okolje s travniki, ki ga robijo vrtne površine s pisanim cvetjem. Hrana pa je tradicionalna, domača in dišeča, takšna, da uživajo že oči…

MAJHNE POSEBNOSTI

Postali smo na kmetiji Truntič, kjer Polona Bajt v ultra nov steklen pravokotnik na dvorišču kmetije in pod baldahinom narave, vabi na razstavo svojih žganjic, medtem, ko ti opazuješ krave pod smrekami in skozi stekleno steno slutiš vonj pomaldi v polnem razmahu. Žganje je domače, naravno in kakovostno. Najprej štajerska viljamovka, ki ji sledi cela paleta, med sila posrečenimi celo Jurkin liker.

Vinogradništvo Plateis ob poti je tradicija družinskega posestva, že 250 let. Ustno izročilo govori, da so takrat vinsko trto gojili menihi francoskega reda. Glinena, lapornata in strma pobočja ugodnih leg zibljejo trte z grozdjem za vrhunska bela in rdeča vina.

In potem je tu kmetija Bračko s prenočišči in vsem kar sodi zraven. Z vrha griča, na katerem se nahaja kmetija, se razprostira pogled na okoliške griče, Pohorje, Kozjak in avstrijske Koralpe. Četrta generacija vinogradnikov je ponosna na svojo vinorejo, kjer prevladujejo bele sorte grozdja; in sicer sauvignon, laški in renski rizling, rumeni muškat, traminec, sivi pinot, chardonnay, 10% pa predstavlja rdeča sorta zweigelt. Orehova, jablanova, slivova, hruškova in češnjeva soba, so sobe, izdelane iz imenovanega lesa in dajejo nočitvi na podeželju poseben pečat.

AVTODOMI DOBRODOŠLI

V osrčju Slovenskih goric, v Jakobskem dolu, 15 km iz Maribora, stoji tik ceste vinogradniška kmetija Mulec. Pri njih kletarijo že 100 let in so ponosni na paleto vin, kjer kraljuj devet belih sort (renski rizling, sauvignon, traminec, chardonnay, sivi pinot, rizvanec, rumeni muškat, muškat otonel in hišna posebnost modri pinot v belem), rose in 2 rdeči sorti (zweigelt in modri pinot). Pred nekaj leti so se odločili za integrirano pridelavo grozdja in vina, zato trgajo izključno ročno in stiskajo grozdje v moderni pnevmatski preši. Medalje in šampionski naslovi z vinskih sejmov v Sloveniji, Avstriji in Angliji ( Decanter, AWC Vienna, Vino Ljubljana) potrjujejo zgodbo o uspehu. In tukaj so še penine, pet po vrsti in vse pridelane po klasični šampanjski metodi), na voljo pa so tudi pozne trgatve, izbori, suhi jagodni izbori ter ledena vina.   

A od vsega, od vseh vinskih junakov in steklenic, od vse hrane, ki jo postavljajo na mizo družinske roke, od namestitvenih sob, električnih koles za izposojo, tudi od presenetljivega postajališča za avtodome, ki ga tod zares ne pričakuješ in katerega zasedenost priča, da je bil nekdanji prostor za tenis domiselno preoblikovan, od vsega, res od vsega, se skriva največji blagor družine v njihovih obrazih. Gostoljubje, prisrčnost in milina so trije kralji turizma na naslovu Ročica 40. Kot so tam doma tudi trije kralji vinogradništva: Dušan, Gregor in Roman.

JARENINSKI DVOR IN KLET DVERI – PAX

Dober kilometer severno od Jarenine vstopimo v svet povsem druge vinske zgodbe. Jareninski dvor s Poličkega Vrha iz 12. st. je bil nekoč sedež spodnje-štajerskih posesti benediktinskega reda Admont. Ti so lastniki posestva pri Jarenini vse od leta 1139, pri čemer so ga po II. svet. vojni izgubili, a z denacionalizacijo pridobili nazaj. Zatem so ga z dokupovanjem zemlje večali vse do danes, ko je v njihovi lasti preko 7o hektarjev vinogradov. V območju parka stoji več poslopij in kostanjev drevored.

Zanimivost njihove vinske zgodbe gre iskati tudi v navodilih, ki jih je nekoč, v 43. točkah spisal opat samostana Admont Anselm Lierzer in jih leta 1712 predal upravitelju jareninskega dvora, današnje kleti Dveri-Pax. Na delavce v vinogradih je skušal vplivati tudi tako, da je izpostavil marljivost, zvestobo in navdušenje, kot neobhodne vrline, ki bodo doprinesle k večji kakovosti vina, predvsem pa poskrbele da bo delo pravi čas opravljeno.

Danes je Jareninski dvor odlični naslov za nakup vina, degustacije, kulinarične užitke v restavraciji v kletnih prostorih ali na senčnem vrtu pred njim, različne prireditve ali zgolj zanimiv izletniški cilj.

Besedilo in fotografije: Renata Picej

Če Kungota vabi z odliko novodobnega gurmanstva, vinarstva in stavbne arhitekture, potem je Pesnica najprej zeleno gnezdo turizma po domače! Njihovo srce je rdeče! Ne skriva se v cestnih okljukah in razglednih podestih z vstopnino, temveč zasije v obraz slehernega obiskovalca, ki potrka na vrata njihovih kmetij in kmečkih turizmov.