Danes praznujemo mednarodni dan psov

Danes je mednarodni dan psov. Na ta dan, ki ga je leta 2004 predlagala ameriška aktivistka za pravice živali Colleen Paige, naj bi se spomnili, da si vsak pes na svetu zasluži dobro življenje. Poleg tega naj bi z njim med ljudmi spodbudili zavedanje, da so posvojeni psi iz zavetišč prav tako čudoviti življenjski sopotniki.
dogs-4429513_1920

Izvor človekovega najboljšega prijatelja sega v davno prazgodovino. Ljudje in psi so si dolga stoletja delili vse – hrano in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine, opravljali so tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev, vojnih tovarišev … Danes pa so psi predvsem človekovi družabniki.

V zadnjih letih v Sloveniji beležimo porast števila registriranih psov. Leta 2020 je bilo namreč registriranih okoli 238.000 psov, leto kasneje pa okoli 7000 več. Leta 2019 je bilo v registriranih okoli 232.000 psov.

Glede na podatke registra psov je v Sloveniji prijavljenih 338 različnih pasem psov, po podatkih Kinološke zveze Slovenije pa so med pasmami še vedno najbolj priljubljeni nemški ovčarji, sledijo pa španjeli Cavalier King Charles in borderski ovčarji. Edina slovenska avtohtona pasma psa je kraški ovčar ali kraševec.

Po podatkih revije Moj pes je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji najbolj priljubljeno ime za psičke Luna, za pse pa Medo.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.