Pustni torek prinaša sladkanje s krofi, otroško rajanje, pokop pusta in prodajo plohov

20190303_145122
Sobotna pustna maškarada na Prevaljah

Sicer je pustovanje na Koroškem doseglo vrhunec v soboto in nedeljo, ko so po večini krajev potekali številni pustni karnevali in pustne povorke, ki so bile letos še posebej dobro obiskane, k čemur je zagotovo pripomoglo tudi vreme. Nič manj veselo pa ne bo niti danes, ko je pustni torek.

Ponekod bodo nadaljevali s pustnim rajanjem, ki ga bodo sklenili s pokopom oziroma sežigom pusta, ki simbolično ponazarja smrt zime, drugje pa bodo to storili na pepelnično sredo. V nekaterih krajih imajo s slamo ali žaganjem nagačenega Pusta, ki pa potem pokopljejo, zažgejo, ali vržejo v vodo. S čimer dokončno odženejo zimo in pozdravijo prihod pomladi. Nekateri pa bodo pustni torek izkoristili za vleko in prodajo »ploha« neporočenim parom. Včasih so ga prodajali le dekletom, danes pa se vse pogosteje zgodi, da se morajo zanj odkupiti tudi fantje, običajno pa ploh dobijo »koruzniki« oziroma neporočeni pari

Slovo od starke Zime s pustnim rajanjem napovedujejo na Ravnah na Koroškem.

Vrtec Ravne – enota Solzice vabi vse krajane, otroke, ki ne obiskujejo vrtca, učence 1. razredov OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Juričevega Drejčka, da se jim pridružite na pustni povorki, rajanju in pri Sežigu starke Zime. Zbor maškar je ob 10. uri pred enoto Solzice, od koder se bodo vsi sodelujoči, v spremstvu kurentov, odpravili okrog Čečovja. Slovo od starke Zime bo sledilo ob pustnem rajanju na travnati površini pred enoto Solzice. »Pridružite se nam, zabavno bo,« so še sporočili iz Vrtca Ravne.

Pusta bodo pokopali tudi na Graški Gori

Kulturno društvo Graška Gora pa vabi danes med 15.00 in 17.00 uro na zaključek pustnega dogajanja v občinah Slovenj Gradec, Mislinja in Velenje s pokopom pusta in tekmovanju ekip iz omenjenih občin v šaljivih pustnih igrah za prehodni pustni pokal.

Preberi še:  To so lokacije na Koroškem, kjer bodo v sredo na vas prežali policisti

Najprej si boste lahko ogledali predstavitev organiziranih pustnih mask in vozov, nakar sledi tekmovanje ekip iz Slovenj Gradca, Velenja in Mislinje v šaljivih pustnih igrah, pustna kronika, žalni govor in sežig pusta v spremstvu častne straže, pustne pogrebne službe in graškogorskega škofa, za konec pa še pustna sedmina. Organizatorji še sporočajo, da je vstop prost.

Kaj pa pustni krofi in pustni plohi?

Kavarna Čokoladica Slovenj Gradec vas vabi, da jih obiščete in si za zajtrk ali malico privoščite odličen pustni krof. Na pustni torek bodo namreč prvih 50 kavic postregli z mini pustnim krofom.

Slaščičarna Senica vas vabi, da jih obiščete v Črni na Koroškem ali v Dobji vasi, kjer so za vas na današnji dan pripravili posebne pustne plohe.

S krofi pekarne Zorman vas bodo ob kavi razvajali tudi v The Royal Pub, Royal Caffé in Pisarna Caffé&Lounge Bar v Slovenj Gradcu.

prijavi se

prijavi se v svoj račun