Search
Close this search box.

Jajčarija v Javorju: Vabljeni na “šnite” in “gavdo” z Labodi

Jajčarija je že stara ljudska šega, vezana na god sv. Florijana, ki se še vedno zvesto prenaša iz roda v rod in se je do danes ohranila predvsem v nekaterih krajih Mežiške doline. Značilna je zlasti za območje Črne na Koroškem. Fantje pa na predvečer sv. Florijana pobirajo jajca tudi še v nekaterih drugih krajih na Koroškem in Štajerskem ter v naslednjih tednih pripravijo veselico oziroma gavdo, ki jo imenujejo Jajčarija in se je lahko danes udeležite v Javorju.

Na Turistični kmetiji Juvan v Javorju bo Jajčarija danes, 15. junija, od 20.00 naprej. Organizatorji obljubljajo, da lačni in žejni ne boste, za zabavo pa bodo poskrbeli Labodi.

Na večer pred godom cerkvenega patrona sv. Florijana domači, neporočeni fantje hodijo od hiše do hiše, pobirajo nastavljena jajca ter zraven tudi zapojejo. In tako je bilo letos tudi na Ludranskem Vrhu, v Podpeci in Javorju, kjer bodo danes pripravili veselico oziroma »gavdo«, ki jo imenujejo Jajčarija.

FOTO: Blaž Grabner

Kot je povedal Blaž Grabner s Turistične kmetije Juvan, so se fantje v večernih urah zbrali in si razdelili teren oziroma hiše. Tako kot prejšnja leta so tudi tokrat hodili od hiše do hiše skoraj vso noč in z delom oziroma pobiranjem jajc zaključili v jutranjih urah. Seveda so jim gospodinje poleg jajc pripravile tudi kaj za pod zob. Kot je dejal Blaž, “jedače in pijače tudi letos ni manjkalo” in dodal Blaž, da so del pobranih jajc prodali, z zbranim denarjem pa so kupili olje in ostale sestavine, ki jih potrebujejo za pogostitev na nocojšnji Jajčariji.«

Na Jajčariji pa bodo obiskovalcem poleg pečenih šnit ponudili še druge jajčne dobrote, za tapravo “gavdo” pa bo poskrbel ansambel Labodi. 

Za konec naj omenimo, da bodo pripravili Jajčarijo tudi v Podpeci pri Žačnu (Mlinarju), in sicer 6. julija, kjer bo prav tako poskrbljeno za hrano in pijačo, za zabavo pa bo poskrbel Duo opala.

Dogodki