Search
Close this search box.

Znani so dobitniki Bloudkovih nagrad

Deskarja na snegu Gloria Kotnik in Tim Mastnak, alpski smučar Žan Kranjec ter smučarji skakalci Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so dobitniki letošnjih Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih nagrad na področju športa. Na že 58. podelitvi je odbor za podelitev podelil tudi 10 Bloudkovih plaket.

Na podelitvi so prejemnike Bloudkovih priznanj nagovorili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.

“Počastitev nacionalne kulture in športnih dosežkov z državnima praznikoma je zelo pomembna. Z njima se slovenska država in ljudje poklonimo temeljema svoje identitete, ki sta jo skozi čas soustvarjala, krepila in bodrila kultura in šport,” je med drugim dejala predsednica Musar ter poudarila pomen športa in tudi kulture za družbo.

Minister Matjaž Han je v nagovoru izpostavil vrhunske rezultate slovenskih športnic in športnikov ter poudaril pomen športa z vidika narodnega ponosa: “Šport nas povezuje od otroštva pa vse do jeseni našega življenja. Ni važno, ali smo na igrišču, smučišču, na tribuni ali pred TV zasloni. Šport je razlog, zakaj vsi skupaj s ponosom zapojemo Zdravljico in visoko dvignemo slovenske zastave.”

Han se je zavzel tudi za vzpostavitev stabilnega vira financiranja za razvoj slovenskega športa in športne infrastrukture ter vnovič poudaril pomen krepitve sinergij na področju gospodarstva, športa in turizma. “Čas je, da športu vrnemo, kar šport že ves čas daje državi in nam.”

Viki Grošelj je opozoril, da šport presega verska, politična in ideološka prepričanja, s svojimi pozitivnimi zgledi pa je motivacija za mlade. V zvezi z Bloudkovimi nagradami je še enkrat opozoril na anomalijo, ki ne dovoljuje, da bi nagrado dobili vsi prejemniki olimpijskih odličij.

Opozoril pa je tudi na različno vrednotenje nagrade. “Ta naj vsem prinaša enake pravice, ne glede na to, zakaj so jih dobili. Nagrada naj bo nedeljiva. To podpirajo tudi vse politične stranke in upam, da se bo to v kratkem uredilo.”

V imenu športnikov se je za podelitev nagrad zahvalila Gloria Kotnik.Veseli in ponosni smo, da smo prejeli te nagrade. Vsak dan se trudimo biti najboljši in z veseljem zastopamo državo. Najbolj veseli pa smo, če smo lahko komu vzor in motivacija. Hvala pa tudi družini, trenerjem in navijačem in vsem ostalim, ki nas pri športu podpirajo.”

Ob Bloudkovih nagradah je odbor podelil tudi Bloudkove plakete. Te so dobili atlet Kristjan Čeh, strelca Jasmina in Boštjan Maček, kajtar Toni Vodišek ter tekmovalka v jiu-jitsuju Maja Povšnar za športne dosežke, Aljoz Radelj (rokomet), Branko Recek (razvoj športa v Moravskih Toplicah) in Janez Slavič (kasaštvo) za življenjsko delo v športu ter Janez Hudej (paraolimpijski šport), Vladimir Sitar (kikboks) in Branko Terglav (hokej na ledu) za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Vsem prejemnicam in prejemnikom priznanj iskreno čestitamo.

Dogodki

Deskarja na snegu Gloria Kotnik in Tim Mastnak, alpski smučar Žan Kranjec ter smučarji skakalci Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so dobitniki letošnjih Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih nagrad na področju športa. Na že 58. podelitvi je odbor za podelitev podelil tudi 10 Bloudkovih plaket.