Search
Close this search box.

Znani najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023. Med njimi tudi Janja Garnpret

Planinska zveza Slovenije je danes v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2023. V športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Kazimirju Drašlarju - Mikcu.

Najuspešnejša alpinistka je Anja Petek, najuspešnejši alpinist pa Gašper Pintar, naj tekmovalna turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Klemen Španring, naj tekmovalna ledna plezalca pa Maja Šuštar Habjan in Marko Guna.

Najuspešnejša športna plezalka je že sedmič zapovrstjo Janja Garnbret, ki se je tudi po prvi resnejši poškodbi v svoji tekmovalni karieri vrnila na vrh in osvojila olimpijsko vozovnico za Pariz. Njene dosežke so prepoznali tudi športni novinarji, ki so ji konec lanskega leta četrtič podelili naziv slovenske športnica leta.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejele Vita Lukan, Mia Krampl ter Lucija Tarkuš. Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu pa so prejele Sara Čopar, Jennifer Buckley ter Rosa Rekar.

Najuspešnejša alpinistka je že tretjič Anja Petek. Med domačimi zimskimi ponovitvami izstopa redko ponavljana Smer po spodnji polici v Prisojniku, ki sta jo s Krištofom Frelihom plezala neprekinjeno 30 ur. S Saro Jaklič sta preplezali tudi Labodji spev v Eigerju. Koledarsko leto je sicer sklenila s prvo žensko zimsko ponovitvijo Čopovega stebra.

Gašper Pintar je lani izstopal z Lesueurjevo smerjo v severni steni Druja in Angleško smerjo v severni steni Piz Badila. Doma je najbolj odmevala prva solo ponovitev Čopovega stebra v zimskih razmerah.

Najperspektivnejša alpinistka je Eva Dana Vidmar in najperspektivnejši alpinist Urh Primožič.

Priznanja za posebne dosežke v alpinizmu so prejeli člana naveze Luka Lindič in Luka Krajnc, Bor Levičnik ter nekdaj zelo uspešni športni plezalec Jernej Kruder.

Lindič in Krajnc sta 20. obletnico svoje naveze sklenila z najtežjo skalno smerjo v slovenskih gorah – Lepotica in zver v severni steni Rjavine, Levičnik je preteklo sezono posvetil težkim skalnim smerem, v prvi vrsti izzivu treh najtežjih smeri v severni steni Triglava, Kruder je lani splezal odlične smeri, med drugim je prvi, z Jakobom Bizjakom, ponovil Navidezno preobrazbo v Ajdovski deklici, Malega princa in Korenino pa je plezal z Borom Levičnikom.

Letošnji prejemnik priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu je alpinist, jamar in biolog Kazimir Drašlar – Mikec, zadnja leta predsednik odbora alpinistov veteranov v okviru komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije.

Eden vodilnih alpinistov iz 60. let prejšnjega stoletja je z Alešem Kunaverjem prvi preplezal Sfingo v Triglavski severni steni, s Stanetom Belakom – Šraufom sta prva preplezala Bonattijev steber v Druju, stopil je na neosvojeni vrh Lunko v Hindukušu, z Matijo Maležičem pa sta stala na vrhu Anapurne II, kar je bil prvi z vrhom okronan uspeh Slovenije v Himalaji, so v obrazložitvi zapisali pri Planinski zvezi Slovenije.

Vir: STA

Dogodki

Planinska zveza Slovenije je danes v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2023. V športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Kazimirju Drašlarju - Mikcu.