Zlata sova pripadla Avstrijki Evi Pinkelnig, Slovenke brez stopničk na Ljubnem. Grd padec Urše Bogataj

Avstrijka Eva Pinkelnig (253,4 točke) je zmagala na tekmi za svetovni pokal smučarskih skakalk na Ljubnem in dobila tudi skupni seštevek za zlato sovo druge silvestrske turneje. Druga je bila Norvežanka Anna Odine Stroem (250,4), tretja pa Nemka Selina Freitag (246). Na petem mestu je bila najboljša Slovenka Nika Križnar (121,6).

Na 28. mestu je končala druga Slovenka Katra Komar (202,9), na 30. pa Urša Bogataj (91,4), ki je pri doskoku v prvi seriji grdo padla in v finalu ni nastopila.

Zaradi padca Bogataj je v finalu nastopilo le 29 skakalk. Dobrih 7000 gledalcev na prizorišču je namreč obnemelo ob koncu uvodne serije, ko je predčasno nastop končala dvakratna olimpijska zmagovalka in prva Slovenka to zimo na stopničkah svetovnega pokala Urša Bogataj. Slednja je padla po 89,5 m dolgem skoku in se potem prijela za levo koleno, podrsala je tudi po obrazu.

Iz doskočišča so jo odnesli na nosilih ter jo nato odpeljali v bolnišnico v Ljubljano, po prvih poročilih so ugotovili poškodbo križnih vezi levega kolena. Bogataj je že decembra 2019 prestala hudo poškodbo, vendar desnega kolena, po kateri se je sicer uspešno vrnila na olimpijski prestol.

Po prvi seriji so nastope končale Nika Prevc (99,6) na 31. mestu, Nika Vetrih (97,9) na 35., 36. je bila Ajda Košnjek (97,8), 37. Nejka Repinc Zupančič (97,3), 38. Maja Vtič (97,1), 41. Nika Krašovic (95), 45. Taja Bodlaj (92,4) in 48. Tinkara Komar (90,5).

“Pri Urši gre za poškodbo levega kolena. Torej ni isto, kot je bilo poškodovano pred dvema letoma, ko se je uspešno vrnila. Imela je veliko pristajalo višino in koleno ni zdržalo. Res smo osmoljenci tekem na na Ljubnem. Vse tri, ki so nastopile v finalu, so imele kar dobre skoke. Ne skačemo bistveno slabše od konkurence, a so tudi mlajše delale napake in zato je tudi izkupiček ekipe slabši. Silvestrska tekma je zanimiva, je tekma na izpadanje, a je vseeno treba pokazati dva zelo dobra skoka za boj za vrh,” je za televizijo Slovenija v prvi izjavi povedal slovenski selektor Zoran Zupančič.

“Skoki so bili boljši kot včeraj, imela sem boljši nastop kot v soboto. Malo moram popraviti še doskok, tu mi uhajajo točke. Če bi imela normalen doskok bi bila med prvo trojico po prvi seriji. Bila sem pod pritiskom, ko sem videla padec Urše pred nastopom … Zelo mi je ustrezala serija tekem okrog novega leta, saj sem morala po dobrih treningih najti samozaupanje na tekmah. Očitno sem ga,” pa je povedala Križnar.

Katja Komar pa je ocenila, da njena skoka nista bila dobra: “Zato tudi izkupiček ne more biti dober. Glede na to, da mi v prejšnji sezoni ni uspevalo, pa moram biti z majhnimi koraki zadovoljna.”

Evi Pinkelnig je po dveh zmagah v Beljaku in drugem mestu v soboto na Ljubnem v boju za zlato sovo pred zadnjo tekmo te serije kazalo zelo dobro, saj je imela s 776,9 točke že 23,3 točke prednosti pred Anno Odine Stroem (753,6), sledili sta Avstrijka Katharina Althaus (740,7) in na četrtem mestu Nika Križnar (736,4). Slednja se ni vpletla v boj za končni uspeh, v dvoboju Pinkelnig – Stroem pa je bila tako na tekmi kot skupno boljša prva; Avstrijka je pred Norvežanko vodila že po prvi seriji.

Lansko sezono ob premieri turneje na Ljubnem je zmaga pripadla Avstrijki Mariti Kramer, ki je za las ugnala Niko Križar. Nagradni sklad so glede na lansko leto povečali za sto odstotkov. Tako je skupna zmagovalka ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno denarno nagrado v višini 20.000 evrov in tudi zlato sovo, ki je vredna več kot 10.000 evrov.

Na skakalnici pod Rajhovko je bilo v prvi seriji na izpadanje, drugič zaporedoma v 17-letni zgodovini tekem na Ljubnem, kar 11 dvobojev s slovensko udeležbo, le eden pa je bil povsem slovenski. Domačinka z Ljubnega Nika Krašovic, ki se je prvič uvrstila na tekmo svetovnega pokala, se je v zadnjem dvoboju z pomerila z Niko Križnar. Prva je skočila 80,5 m (95 točk), Nika Križnar pa je bila po uvodni seriji takoj za najboljšimi na šestem mestu.

V prvem paru je 15-letna Ajda Košnjek za 20 točk izgubila dvoboj s slovito Japonko Saro Takanashi. Maja Vtič se je z manj kot 80 m poslovila od druge serije, kot tudi takoj nato Nejka Repinc Zupančič. Švicarka Sina Arnet je le za 2,6 točke premagala Niko Prevc, od slednje je bila malce boljša Katra Komar, ki je za dobrih deset točk izgubila dvoboj z Nemko Katharino Althaus.

V nadaljevanju je dvoboj dobila tudi Ema Klinec, Tinkara Komar in Taja Bodlaj pa sta ga izgubili kot tudi Nika Vetrih, ki je imela za tekmico uveljavljeno Japonko Yuko Seto.

Smučarske skakalke bodo sezono nadaljevale konec prihodnjega tedna, ko se bodo preselile na Japonsko, kjer bosta tekmi v Sapporu, teden dni pozneje pa še tekme v Zau.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije