Search
Close this search box.

Zgodovinska dvojna zmaga za slovenske smučarje!

Kakšen dan za slovensko alpsko smučanje, po včerajšnji smukaški zmagi je odlično formo povratnica v smučarsko karavano Ilka Štuhec potrdila tudi na današnjem superveleslalomu. Kljub nekaj napakam je ponovno pokorila celotno konkurenco, ob prihodu v cilj je za pičlih pet stotink prehitela Tino Weirather in Nicole Schmidhofer.

Kasneje se ji je zelo nevarno približala Švicarka Jasmine Flury, ki je bila še na zadnjem merjenju vmesnega časa dve stotinki pred Štuhcevo, v cilj pa ji kljub visoki izmerjeni hitrosti v spodnjem delu ni uspelo priti kot vodilna, s šestimi stotinkami zaostanka je tekmo končala na četrtem mestu.

Drugi del zgodovine pa je spisal Žan Kranjec, ki je v avstrijskem Saalbachu dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, hkrati je bila to šele druga moška veleslalomska zmaga za slovenske smučarje, prvo je dosegel Boris Strel davnega leta 1981 v Cortini d’Ampezzo.

Kranjec je že na preteklih letošnjih tekmah pokazal, da je blizu vrhu, vendar pa do danes ni uspel sestaviti dveh res dobrih voženj. Tokrat je po prvi vožnji zasedal četrto mesto, v drugi pa še nekoliko bolj pritisnil na plin in v cilj pred takratnim vodilnim Mathieujem Faivrejem prišel s pol sekunde prednosti.

Naslednji je na progo šel Švicar Loic Meillard, ki je smučal odlično vse do spodnjega dela, ko je izgubil celotno prednost in končal na drugem mestu. Sledila sta še nastopa Manuela Fellerja in Matsa Ollsona, a sta oba končala v snegu in še eno slovensko slavje se je lahko pričelo.

Ni pa to prva dvojna zmaga v slovenski zgodovini, 20. februarja 2000 sta namreč na najvišjo stopničko stopila Matjaž Vrhovnik v Adelbodnu in Špela Pretnar v Areju, oba v slalomu.

Še eno zmago pa je k že tako uspešnemu slovenskemu smučarskemu dnevu prispevala tudi Korošica Neja Dvornik, ki je slavila na veleslalomu za tekmovanje FIS v avstrijskem Schladmingu, kar je bila njena druga zmaga v tem tekmovanju pa lanskem slalomskem slavju na Kitajskem.

Jutri bo za moške na sporedu slalom v Saalbachu, medtem ko se ženske selijo v francoski Courchevel, kjer bosta konec tedna veleslalom in slalom.

Dogodki

Več iz istega kraja