Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu bo potekal Festival orientacije z gorskimi kolesi OKSG 2019

Orientacijski klub Slovenj Gradec bo prvi vikend v maju na tradicionalnem pokalu Slovenj Gradca v orientaciji z gorskimi kolesi gostil več kot 250 tekmovalcev v gorskem kolesarstvu.

Od 3. do 5. maja bo v okolici Slovenj Gradca potekalo tekmovanje v orientacijskem gorskem kolesarstvu. Orientacijski klub Slovenj Gradec bo gostil več kot 250 tekmovalcev iz dvanajstih držav. Tekmovanja, pri katerem se bodo gorski kolesarji orientirali po Dobravi in v okolici Slovenj Gradca, se bodo udeležili tekmovalci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Srbije, Italije, Francije, Švice, Nemčije, Švedske, tudi iz Združenih države Amerike. Tradicionalni pokal bo potekal že štirinajstič zapored, letos bo to tekmovanje tudi štelo za točke za svetovno člansko lestvico (WRE – world ranking event) in svetovno lestvico veteranov (world masters series), štelo pa bo tudi za avstrijsko in madžarsko ligo.

Tekmovanje bo potekalo v različnih starostnih kategorijah, najstarejši tekmovalci bodo tekmovali v kategorijah W70 in M70, najmlajši tekmovalec pa šteje komaj 8 let. Tekmovanja se bo udeležil tudi legendarni švicarski smukač Peter Mueller, ki se je po koncu svoje smučarske kariere začel aktivnejše ukvarjati z kolesarsko orientacijo. Na tekmovanju bo sodeloval tudi Keith Dawson, ki je pobudnik svetovne serije veteranov in glavni koordinator ter velik podpornik SG MTBO 2019, sodelovalo pa bo tudi približno 40 najboljših tekmovalcev tega športa, med njimi so tudi večkratni svetovni prvaki v tem športu, kot sta npr. Luka Dalavalle in Michaela Gigon. Tekma bo potekala dva dni, v soboto, 4. 5. bo t.i. “middle distance”, event center bo pri Kocerodu na letališču, v nedeljo, 6. 5. pa “long distance”, event center bo v Mladinskem Kulturnem Centru Slovenj Gradec oziroma pri Hostlu Slovenj Gradec. Razpisan je tudi dodaten dan za trening v petek, 4. maja. Kot zanimivost naj omenimo, da so na račun tekme zapolnjene vse prenočitve v Slovenj Gradcu in okolici, saj na tekmo pride več kot 150 tujcev.

Orientacija z gorskimi kolesi (angl. MTBO oziroma mountainbike orienteering) je dokaj mlada športna disciplina, ki se je razvila iz orientacijskega teka. Kolesar mora med kolesarjenjem na gorskem kolesu brati karto z vrisanimi kontrolnimi točkami, ki jih mora pravilno razvrstiti od starta do cilja, izbrati idealno pot in jo prilagoditi svoji hitrosti, razdalji med posameznimi točkami in vrstami terena, predvidevati pa mora tudi teren v nadaljevanju ter pri tem, seveda, paziti na svojo varnost in se čim manj ustavljati. Na zemljevidih, ki jih tekmovalci dobijo so natančno izrisane vse značilnosti terena: plastnice, različne površine in teren (gozdovi, travniki, jase, ograje, objekti, voda, …), niso pa označena imena cest, naselij, hribov in rek. Tekmovalci tekmujejo v različnih starostnih in težavnostnih kategorijah, kar pomeni tudi različno zahtevne proge, ki se med seboj razlikujejo po dolžini, teren pa je prilagojen za tekmovalce z različnimi stopnjami orientacijskega predznanja.

Orientacijski klub Slovenj Gradec je bil ustanovljen 12. oktobra 1990 in v naslednjem letu obeležuje 30-letnico neprekinjenega delovanja. Predsednik kluba, Gregor Raj, je letos za prizadevno delo na tem področju prejel občinsko Železnikarjevo plaketo. Klub trenutno šteje okoli 60 članov, najmlajši član šteje le 5 let, najstarejši pa 68. Vsi člani se redno udeležujejo tekmovanj v Sloveniji, tudi po tujini. Klub, ki se zadnja leta vedno več ukvarja tudi z orientacijskim tekom, je najuspešnejši klub v orientaciji z gorskimi kolesi, saj so njihovi člani bili večkratni državni prvaki in podprvaki v različnih dolžinah prog v različnih kategorijah. V zadnjih 4 letih je bilo kar 5 članov uvrščenih v sam vrh svetovne serije veteranov. Klub izvaja tudi šolo orientacije predvsem za osnovnošolske otroke in vzgaja t.i. “o-mulce”, ki že od mladih nog vztrajno pridobivajo izkušnje na tekmovanjih tako iz orientacijskega teka kot tudi orientacijskega gorskega kolesarstva, kjer dosegajo zavidljive rezultate na državnem nivoju.

Gregor Raj, dolgoletni predsednik in eden od ustanoviteljev ter gonilna sila Orientacijskega kluba Slovenj Gradec, je bil eden prvih tekmovalcev v orientacijskem teku, športu, ki se je v Sloveniji pojavil ob koncu 80-ih let prejšnjega stoletja. Bil je član prve slovenske mladinsko reprezentance, ki se je leta 1992 na Finskem udeležila mladinskega prvenstva v orientacijskem teku, v več mladinskih kategorijah pa je bil tudi državni prvak. Leta 2003 se je začel ukvarjati z novo panogo orientacije – orientacijo z gorskimi kolesi (MTBO), v kateri tekmuje še danes. Kot prvi Slovenec se je leta 2004 udeležil svetovnega MTBO prvenstva v Avstraliji, leto kasneje pa je bil član reprezentance na svetovnem prvenstvu na Slovaškem. Zmagal je na več tekmah v Sloveniji in na Hrvaškem, večkrat je tudi osvojil naslov državnega prvaka. Pred petimi leti je prevzel vodenje reprezentance, leta 2015 pa se je tudi sam ponovno vključil v uradna mednarodna tekmovanja. Lansko leto je na svetovni lestvici veteranov osvojil skupno 2. mesto v starostni kategoriji 40 – 45 let. Ob dogodku je povedal: “Vesel in hvaležen sem, da lokalna skupnost ceni tudi delo posameznikov v tistih športih, ki so morda malo manj znani ali medijsko izpostavljeni. Zame osebno in za Orientacijski klub Slovenj Gradec je to veliko priznanje in najlepša motivacija za nadaljnje delo.”

Dogodki

Orientacijski klub Slovenj Gradec bo prvi vikend v maju na tradicionalnem pokalu Slovenj Gradca v orientaciji z gorskimi kolesi gostil več kot 250 tekmovalcev v gorskem kolesarstvu.