Search
Close this search box.

V KNK Fužinar nesporazumi z vlagatelji. Kakšni so plani za prihodnost?

Nogometaši Fužinarja so prejšnji petek začeli s pripravami na spomladanski del sezone. Moštvo trenerja Mihaela Bukovca je jesenski del prvenstva končalo na desetem mestu. Enaindvajset točk, kolikor jih je Fužinar zbral jeseni, je glede na vse težave s sestavo moštva na začetku sezone, probleme s poškodbami nekaterih ključnih igralcev in nekatere, po besedah vodstva kluba, sporne sodniške odločitve zelo dober dosežek.

Iz vodstva KNK Fužinar so nam poslali informacijo za javnost, v kateri sporočajo, da je plan pred začetkom spomladanskega dela pozicijo še izboljšati oziroma jo vsaj obdržati. Predsednik Peter Stočko se z zelo ozko ekipo zadnje pol leta, odkar so odstopili sponzorji in vlagatelji bori, da zagotovi sredstva za delovanje kluba, kar je v teh težkih časih zelo zahtevna naloga:

V igralskem kadru je prišlo do nekaterih sprememb. Odšla sta dolgoletna člana in kapetana moštva Tilen Marčič in Andraž Paradiž, odšli so tudi Nejc Plaznik, Ion Ibrian, Simon Offei in Jimmy Lima. Nova član Fužinarja sta vratar Arian Rener, ki je prišel na posojo iz Tabor Sežane ter vezist Ognjen Bubnjević, ki je prišel iz Krke. Na pripravah pa se trenutno dokazuje še nekaj mladih igralcev. Kader moštva za spomladanski del prvenstva seveda še ni dokončen, do konca prestopnega roka se bo Fužinar še okrepil z nekaterimi novimi igralci,” so zapisali ter dodali:

Fužinar je v preteklih letih sodeloval s podjetjem Next step, ki je bila klubu povezana gospodarska družba. Fužinar je s tem sledil primeru dobre prakse, ki jo prakticira večina klubov, ki igrajo v prvi in drugi ligi. Ta praksa se je v Sloveniji pojavila že v preteklosti kot posledica postopka licenciranja nogometnih klubov, kot tudi potreba po urejenih finančnih razmerjih in predstavlja edino možnost nogometnih klubov, da tipične nogometne aktivnosti v profesionalnem delu kluba izvajajo preko povezane gospodarske družbe. Prav tako lahko v to podjetje vlagatelji investirajo in s tem financirajo člansko ekipo in profesionalne igralce.

A žal se je v preteklosti zaradi nesporazuma z vlagatelji ravno na tej točki tudi zalomilo, kar pa je vodilo v rast dolga in ne poplačanih obveznosti, ki pa so skupaj s kovid krizo in gospodarsko nestabilnostjo še samo narastle. S preteklimi investitorji je vodstvo kluba trenutno v pogovorih in bo javnost o njihovem razpletu tudi obvestilo na sami novinarski konferenci. Vsekakor vodstvo kluba sledi filozofiji, da je in bo ostal klub pred interesi posameznikov.

G. Kristijan Oprešnik trenutno ostaja direktor povezanega podjetja Next Step, vsaj dokler se ne razreši prej omenjeni nesporazum z vlagatelji. Sam Next Step predstavlja drugi steber kluba, profesionalni, tj. članski del kluba in je trenutno neaktiven. Prvi in glavni steber kluba je in bo vedno nogometna šola, ki jo trenutno obiskuje preko 150 otrok in za katero skrbi strokoven kader trenerjev, katerim so v vodstvu kluba res hvaležni. V ozadju nogometne šole od začetka novega leta res poteka menjava vodstva, kot tudi ustanovitev sveta staršev. V vodstvu kluba verjamejo, da bo svež veter prinesel marsikaj novega in dobrega, z vizijo za dobrobit otrok nogometne šole. Ena izmed novosti je tudi uvedba ločenih bančnih računov.

Skupina Vzajemci že več mesecev niso generalni sponzor, prav tako pa tudi lastniki kluba ne vlagajo več v klub tako da se vodstvo kluba zadnje pol leta trudi z zagotavljanjem sredstev ter reoraganizacijo kluba. Trenutno so vodilni ljudje Fužinarja v iskanju novega glavnega sponzorja, z upanjem na pomoč Koroškega gospodarstva. Verjamemo, da lahko računamo na njih, saj so lahko le skupaj lahko močnejši. Oziroma kot pravi stari pregovor “Korošci smo zmerom za mušter bili, na svetu ni boljših ljudi”.”

“Proračun članske ekipe znaša okrog 250.000 eur, nogometne šole pa 130.000 eur. Treba je vedeti, da igra Fužinar v drugi ligi in ta liga s seboj prinese veliko večje stroške in obveznosti, kot jih imajo drugi klubi v regiji, delovanje na tem nivoju pa prinese čisto drugo dimenzijo. Vodstvo Fužinarja se popolnoma zaveda, da mora za normalno delovanje tako članske ekipe kot tudi nogometne šole urediti situacijo z investitorji oziroma večinskimi lastniki.”

Vir in besedilo: KNK Fužinar, e-koroska.si

Dogodki