Search
Close this search box.

Trojna zmaga Rogličeve ekipe zasenčila vse kritike

V nedeljo se je v Madridu končala sezona tritedenskih kolesarskih dirk. Pod vse zmage so se podpisali člani Jumbo-Visme, med njimi tudi slovenski as Primož Roglič na Giru. Slovenec je moral skupaj z ekipo na dirki po Španiji poslušati tudi kritike glede napadov znotraj ekipe, v kateri je na koncu skupno zmago slavil Američan Sepp Kuss.

Devetindvajsetletni večni pomočnik Kuss je tako poleg Rogliča na dirki po Italiji in Danca Jonasa Vingegaarda po Franciji postavil piko na i zgodovinski sezoni nizozemske zasedbe. Njene drese so v zadnji etapi krasile prepoznavne barve vseh velikih dirk, rožnata, rumena in rdeča za popolno prevlado vsaj na tritedenskih preizkušnjah.

Zadnja dirka je pripadla Kussu, če Američanu z delno slovenskimi koreninami ne bi uspelo, bi pa Vingegaardu ali Rogliču. Tako močna je bila osmerica črno-rumenih, da so lahko dejansko izbirali, kdo se bo podal v boj za etapne zmage, skupni seštevek in nenazadnje, kdo bo komu pomočnik.

Kritike predvsem, ko sta se Roglič in Vingegaard pobegnila Kussu

Notranja trenja so prišla na površje, ko se je zdelo, da se mora Kuss, ki je rdečo majico držal vse od osme etape, napadov braniti kar znotraj lastne ekipe.

“Videl sem, da je nekoliko zaostal, ampak šel sem v svojem ritmu. Govorila sva, seveda je čuden občutek, ampak na tako strmem vzponu gremo vsi v svojem ritmu. Še vedno je v vodstvu, rekel sem mu, naj se bori, verjame in uspelo mu bo,” je po slavju na slovitem Angliruju v sredo dejal Roglič in si s to izjavo nakopal še dodatne poglede izpod obrvi kolesarskih pristašev.

Medtem ko je Vingegaard dirkal na etapne zmage in te posvečal svoji hčerki in najboljšemu prijatelju, ki je bil udeležen v hudi prometni nesreči, ter ko je Roglič dirkal v svojem ritmu na Angliru, je Kuss na svoj 29. rojstni dan ostal brez podpore obeh sicer zvezdniških kolesarjev Jumbo-Visme.

Nizozemci so se še večji poplavi kritik v sredo izognili zgolj zaradi tega, ker je Kuss zbral dovolj moči in se priključil Špancu Mikelu Landi do vrha Angliruja in ga tam presprintal za bonifikacijske sekunde. Američan se je nato Landi celo opravičil po koncu etape, saj je moral reševati svojo kožo in rdečo majico. To je ohranil za vsega osem sekund.

Sestanek, ki je pomiril strasti tako v ekipi kot na spletu

Kakršnakoli je že bila slika v javnosti in družbenih omrežjih, je v kolesarstvu na najvišji ravni težko oporekati ekipi, ki se podpiše pod trojno zmago na eni najbolje zasedenih tritedenskih dirk v zadnjem času in ki v eni sezoni tekmecem pusti le drobtinice.

Še najbolj so javnost pomirili po sredinem ekipnem sestanku pred zadnjimi štirimi etapami. Če je bilo pred tem videti razpoke v ekipi, jih na zadnjih dveh zahtevnih etapah ni bilo. Roglič in Vingegaard sta narekovala ritem za Kussa in pokrivala napade ostalih ter priljubljenemu Američanu pomagala do skupne zmage.

Na kolesarskem portalu GCN, je nekdanji zvezdnik kolesarstva Irec Sean Kelly, zdaj strokovni komentator za Eurosport, izpostavil dilemo kolegialnosti v ekipi in se kot navdušenec športa spraševal, kdo je bil najmočnejši na dirki po Španiji.

Če jasnega odgovora na to, kateri od treh članov Jumbo-Visme je dejansko imel največ moči, nihče več ne bo dobil, pa je brezpredmetna razprava, da Jumbo-Visma v kolesarski karavani nima para. To je zaradi kritik po družbenih omrežjih vznejevoljilo tudi nekatere njihove pomočnike.

“Drugače je kot to, kar vidite na družbenih omrežjih. V ekipi držimo skupaj. Sam osebno potrebujem še nekaj časa, da dojamem, kaj vse nam je uspelo na tej Vuelti. Tudi če ne marate te ekipe, pišemo zgodovino. Seveda se bodo mnenja o tem, kako dirkamo, vselej med sabo razlikovala, ampak ponosen sem, da sem del te ekipe,” je v petek dejal madžarski prvak Attila Valter.

Večno vprašanje glede Rogličevega prestopa

Vselej zelo diplomatski in kriptični Roglič se ob svojem tretjem mestu in visokih ambicijah ni mogel izogniti novinarskim vprašanjem. V četrtek pred zadnjo etapo z gorskim ciljem je dejal, da ima “svoje mnenje” glede dogovorov znotraj ekipe. Čeprav je 33-letni Kisovčan kasneje dodal, da je Kuss prvi, ki bi mu iz srca privoščil zmago, so tudi njegove besede naletele na mešan odziv javnosti.

Hkrati pa je vse skupaj izzvalo tudi namigovanja o Rogličevi menjavi ekipe. V zadnjih letih, ko ima na Touru prednost Vingegaard in ima skozi celotno sezono proste roke Belgijec Wout Van Aert, so slovenskega asa povezovali že s številnimi ekipami. Nazadnje na pravkar minuli Vuelti še z Movistarjem, pred tem pa z Ineos Grenadiers in Lidl-Trekom.

“Nič ne vem o govoricah … Rad imam Primoža. Že dolgo je v ekipi. Za nas je izredno pomemben. Kaže, da je pravi vodja in močna osebnost. Zato je z nami in zato upamo, da bo z nami ostal še dolgo,” je za RTV Slovenija dejal športni direktor Jumbo-Visme Richard Plugge.

“Nihče ni pristopil do nas. Roglič je naš kralj, kar sem že pisal v preteklih sporočilih, in tako je še vedno. Zmagal je v skupni razvrstitvi prav na vseh letošnjih dirkah, razen na tej, in letos je nabral 14 zmag. Zakaj bi razmišljali, da bi ga spustili drugam? Roglič je naš kralj in kralja je težko izpustiti,” pa je Plugge dodal za GCN.

Težko si je predstavljati, da bi Roglič, ki ima veljavno pogodbo z Jumbo-Vismo do konca leta 2025, v zameno za visoko odškodnino (tudi to se je sicer že dogajalo) zapustil nizozemsko zasedbo in pristal v eni od ekip, kjer bi zagotovo prevzel primat na velikih dirkah. Za takšen scenarij bi si morala priti nasproti tako ekipa kot Roglič sam.

Tudi Roglič je na Vuelti odgovoril na govorice o prestopu k Movistarju in dejal, da je to dobra stvar, saj očitno še vedno stvari počne prav.

Toda dokler bodo govorice zgolj to, bo Roglič še naprej ostal v najboljši kolesarski ekipi na svetu, a vsaj za zdaj brez večjih možnosti, da bi štirikratni zmagovalec tritedenskih dirk zasledoval cilj po zmagi na dirki po Franciji, ki mu v bogatem življenjepisu še manjka.

Dogodki

V nedeljo se je v Madridu končala sezona tritedenskih kolesarskih dirk. Pod vse zmage so se podpisali člani Jumbo-Visme, med njimi tudi slovenski as Primož Roglič na Giru. Slovenec je moral skupaj z ekipo na dirki po Španiji poslušati tudi kritike glede napadov znotraj ekipe, v kateri je na koncu skupno zmago slavil Američan Sepp Kuss.