Tjaša Oder: Za olimpijski nastop še nisem sprejela odločitve

Trenutno najboljša slovenska plavalka Tjaša Oder je imela za sezono 2020 jasne cilje. Predviden je bil nov vrhunski nastop na evropskem prvenstvu v Budimpešti ter boj za olimpijski finale na igrah v Tokiu 2020. Avgusta bi nato končala kariero, načrte pa ji je prekrižala epidemija koronavirusa. Ali bo vztrajala še eno leto, še ni potrdila.

“Res se še nisem odločila. Najprej moram videti, kako mi bo šlo. Imam težave s poškodbo leve rame, tudi letos na uvodu v sezono sem poškodbo obnovila in prav od poškodbe bo odvisno, ali bom vztrajala do Tokia 2021. Motivacija je še vedno velika,” je v pogovoru za STA povedla 25-letna Korošica.

Pri tem ni skrivala visokih ambicij. Po končanem študiju na univerzi v Arizoni se je vrnila na Koroško k nekdanjemu trenerju Gorazdu Podržavniku ter lansko in letošnjo sezono vse podredila plavanju. Cilj je bil, da se v dveh letih dokaže, nato pa se zaposli v domačem podjetju in odpre novo poglavje v življenju. Že lani je kot prva Slovenka dosegla tudi normo za olimpijski nastop.

“Res sem do zadnjega upala, da bodo igre ostale na koledarju po prvotnem planu. Kasneje smo ostali brez treningov, a veliko nas je bilo v enakem položaju, zato je prav, da so igre odpovedali. Seveda pa mi je bilo hudo, ko sem v tem obdobju spremljala, da nekateri še vedno lahko trenirajo v zaključenih skupinah ali pa v domačih bazenih, sama pa sem se morala zadovoljiti z vadbo na suhem,” je o prestavitvi iger povedala nosilka odličja z evropskega prvenstva 2016 v Londonu.

Kot pravi, je preživljala izredno težke trenutke v začetku izbruha epidemije in po uvedbi ukrepov, ki so onemogočili vadbo. “Pritisk je bil velik zaradi negotovosti. Posebej, ker sem imela zelo visoke cilje, tako na EP, kot na igrah. Bilo je tudi nekaj solza, ko ne veš, kaj in kako, pa čeprav trdo garaš v bazenu. Po odpovedi je bilo veliko lažje, saj je bilo končno jasno, da iger ne bo in s tem smo se športniki tako ali drugače morali sprijazniti.”

Treningi bodo pokazali, koliko je olimpijka iz Londona 2012 in Rio de Janeira 2016 v resici izgubila. “Na 1500 metrov imam veliko izkušenj. V dobri formi sem v preteklosti plavala izide okrog 16:08 ali 16:10 minute, v sezoni, ko sem le malo popustila, sem padla na 16:35. Na dolgih progah se vsaka napaka na treningu kaznuje.” A kot pravi, s trenerjem za odgovor na vprašanje, kako naprej, potrebujeta čas.

Plavanje na svetovni ravni je tako kot večina drugih športov v izredno nehvaležnem položaju, saj manjkajo koledarji tekmovanj, prav tako ni jasno, kdaj se bodo odprli višinski centri za vadbo in kdaj bodo možna potovanja na tekme in treninge v tujino. “Več je vprašanj kot odgovorov. Dva meseca pomanjkanja treninga pomenita veliko. A sama bom vse vložila v plavanje, potem pa bova videla,” še pravi plavalka, ki ne skriva, da je imela posebej visoke cilje na EP. Ob optimalnem nastopu je bila dosegljiva celo nova kolajna.

Počakati bo morala tudi nova služba, ki naj bi jo začela jeseni. “Vsaj na tem področju ne izgubljam veliko. V preteklosti sem v podjetju po sezoni sicer pomagala tu in tam kakšen teden, a resno za to ni bilo časa. Sem športnica in na dveh stolih se pač ne da sedeti. Ko sklenem kariero, se bom morala v podjetju naučiti vsega, kar me čaka, a očitno z letom dni zamude. Trenutno še vedno plavam, vse drugo pa bom prestavila na kasnejši termin.”

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije