Tine Urnaut: Prej kot se prilagodimo, bolje bo

Kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut je v dolgoletni karieri doživel že precej sprememb na trenerskih mestih. Tokrat ga je ta nenadejano presenetila dva tedna in pol pred domačim svetovnim prvenstvom. Korošec je zato prepričan, da bo za ekipo najbolje, da se čim prej prilagodi na spremembo ter novi način dela.

Na druženju s predstavniki medijev v športni dvorani v Črnučah Urnaut ni želel preveč razpredati o tako imenovani “šok terapiji”, ko je Avstralca Marka Lebedewa na selektorskem stolčku zamenjal Romun Gheorghe Cretu.

“Nisem pravi naslov za takšno vprašanje. Osebno z vsakim trenerjem od prvega do zadnjega trenutka delam maksimalno. To je moj edini cilj, da vsakič ko stopim v dvorano, dam vse od sebe. Upam, da podobno razmišljajo tudi moji soigralci,” je presenečenje nad odločitvijo izrazil sprejemalec slovenske reprezentance.

Prepričan je, da bo novi selektor storil vse, da bodo igrali najboljšo odbojko, na igralcih pa je, da se ustrezno prilagodijo na nenadno spremembo.

“Verjetno je zelo podobno, kot če se pri vas zamenja šef. Svoje delo se trudiš še naprej maksimalno opravljati. Enako je pri nas. Vsak trener ima svoj način dela. Prej kot se posameznik, ekipa prilagodijo, bolje je. Zase lahko rečem, da bom ob vsakem prihodu v dvorano od prve do zadnje minute dal vse od sebe. To bom počel pod vodstvom vsakega trenerja,” je poudaril 33-letnik iz Kotelj.

Zamenjava na čelu strokovnega štaba je tako zanj kot za soigralce prišla nenadoma. “Težko bi karkoli razložil. Niti približno nisem pravi naslov za to, tam je odbojkarska zveza, predsedstvo in predsednik, ki bodo znali pojasniti to odločitev,” je dejal in dodal: “Izvedeli smo včeraj, ko je bilo objavljeno v medijih. Zveza je dejala, da je to njihova odločitev. Se vi strinjate, ko se menja šef? Lahko kaj spremenite? Sam osebno nič ne morem spremeniti, to so stvari, na katere nimam vpliva.”

Cretuja je spoznal na kratko, za kaj več enostavno ni bilo časa. Nisem ga uspel tako na hitro spoznati, a zagotovo je trener, ki je zelo motiviran. Vsakič ko stopi v dvorano, želi maksimum. Zelo zahteven je do sebe in posledično do drugih. Zagotovo želi storiti vse, da pride v najboljši možni položaj za zmago.”

To je bilo vidno tudi pri poljski ekipi Zaksa Kedzierzyn-Kozle, ki je v minuli sezoni osvojila trojno krono z naslovom poljskega državnega in pokalnega prvaka ter zmagovalca lige prvakov. “Zaksa je v nekem trenutku igrala najboljšo odbojko na Poljskem. Glede na to, da so igrali res vrhunsko, si želim, da bi tudi mi lahko igrali najboljšo odbojko tako kot ekipa kot posamezniki,” upa Urnaut.

Glede trenutne pripravljenosti reprezentance nima popolne slike, vsaj ne do nekaj odigranih pripravljalnih obračunov. “Ne moremo še govoriti o odstotkih, ker ne vemo. Na treningih je lahko vse videti fantastično, zagotovo pa nam manjka ritem tekem, ritem igranja v polni postavi proti kakovostnim nasprotnikom. Na treningih kakovost ni slaba, ampak v primerjavi z vrhunskimi ekipami je pri njih vseeno višja,” je dejal dvakratni srebrni kapetan z zadnjih evropskih prvenstev.

Organizator igre oz. podajalec Dejan Vinčić je na drugi strani prepričan, da so drugi del priprav začeli odločno. Mi smo ta drugi del začeli res fenomenalno. Dobro smo trenirali in napredovali v igri. Delali smo dobro, tako da so stvari šle naprej okej. Veliko moramo še popraviti. Pravi pokazatelj tega bodo prijateljske tekme. Videli bomo, kje smo trenutno, vseeno pa mislim, da iz dneva v dan napredujemo.”

Glede na to, da je nekdanji selektor Lebedew tudi njegov klubski trener pri Friedrichshafnu, so mnogi pričakovali, da je dolgoletni podajalec slovenske izbrane vedel kaj več o zamenjavi. Ta namigovanja je hitro zavrnil.

Vsi mi pravijo, da je nemogoče, da nisem vedel. Ampak tako, kot je Mark izvedel v tistem trenutku, sem izvedel tudi sam. Osebno sem presenečen, nihče iz zveze me ni karkoli spraševal glede trenerja in kakšen je položaj. Težko karkoli več povem, to je odločitev zveze in je, kakršna je. Ali je prava, bo pokazala prihodnost. Z Markom nisem imel nobenih težav, gre za odličnega stratega, odličnega človeka,” je še razložil Vinčić.