Search
Close this search box.

Tina Maze, Mateja Svet, Urška Hrovat in Nataša Bokal na jubilejni 60. Zlati lisici

Jubilejna 60. Zlata lisica bo v Kranjski Gori z veleslalomom in slalomom na sporedu 6. in 7. januarja prihodnje leto. Smučarska zveza Slovenije (SZS), ki je prevzela organizacijo tega tekmovanja, je pod podkorensko strmino povabila štiri slovenske zmagovalke domače tekme Tino Maze, Matejo Svet, Urško Hrovat in Natašo Bokal, so potrdili pri SZS.

Leta 1988 je Mateja Svet v Kranjski Gori ugnala konkurenco v obeh disciplinah in premagala takrat legendarno in večno tekmico, Švicarko Vreni Schneider. Pričela se je vsesplošna alpska smučarska evforija. V njeni poslovilni sezoni, dve leti kasneje, je na Zlati lisici v Mariboru zmagala še na veleslalomski preizkušnji.

Tri leta kasneje, leta 1991, je na podkorenski strmini v slalomu zmagala Nataša Bokal. Njena zmaga je bila zadnja zmaga v Kranjski Gori, na stopničkah pa ji je družbo delala tudi Veronika Šarec. Na veleslalomu, ki je potekal dan pred zmago, je bila Bokal druga.

Urška Hrovat je prva Slovenka z zmago v Mariboru in edina Slovenka, ki je stala na vseh treh mariborskih stopničkah. S slalomsko zmago leta 1994 je pričela svoj uspešen naskok na Zlato lisico. Naslednji dan je bila tretja v veleslalomu, leta 1997 pa je osvojila še drugo mesto v slalomu.

Tina Maze, ena najuspešnejših alpskih smučark v zgodovini, je tudi najuspešnejša domača tekmovalka. Svoje zmage je v ciljni ravnini proslavila s premetom in kar šestkrat stopila na stopničke Zlate lisice.

Leta 2002 je bila druga v veleslalomu, tri leta pozneje je prvič zmagala. Leta 2009 se je z zmago v Mariboru začel njen veliki vzpon, leto kasneje je slavila zmago v slalomu. V njeni sanjski sezoni leta 2012/13 je z zmago v veleslalomu postala tretja Slovenka, ki je osvojila zlato lisičko, ter četrta Slovenka s skupno zmago na Zlati lisici. Takrat je bila tudi druga v veleslalomu.

Štiri slovenske zmagovalke bodo Zlato lisico počastile s svojo udeležbo. Na tekmah za točkovanje svetovnega pokala pa javnost največ pričakuje od Ane Bucik, Andreje Slokar in Neje Dvornik.

Kranjska Gora bo sicer prizorišče prve tekme najvišje tekmovalne ravni v Sloveniji v zimski sezoni 2023/24.

Dogodki