Search
Close this search box.

Tekač Bogomir Dolenc bo v Črni začel in končal 12 dnevni dobrodelni projekt za male viteze

Okrog Slovenije 2019 je projekt, ki se bo 31. avgusta 2019 začel s startom v Črni na Koroškem ter se prav tam 11. septembra 2019 tudi zaključil.

Športno-dobrodelni projekt Okrog Slovenije 2019 – za male viteze bo eden izmed največjih športno-dobrodelnih projektov v letu 2019, s katerim bo tekač Bogomir Dolenc odtekel več kot 1200 km v 12 dneh. Tekel bo po cestah, ki so čim bližje meji Slovenije, start in cilj pa bosta v Črni na Koroškem.

Velenjčan Bogomir Dolenc je nekoč deloval v poslovnem svetu, danes je ekstremni športnik, ki na vsakem koraku poskuša, s športom in dobrosrčnostjo, pomagati pomoči potrebnim oziroma najbolj ranljivim skupinam v naši družbi. Lani je uspešno odtekel 42 zaporednih dnevnih maratonov po različnih krajih Slovenije, letos pa si je zadal cilj, da bo v 12 dneh pretekel 1200 kilometrov.

Povprečna kilometrina na dan bo 100 km, ki pa se bo glede na konfiguracijo terena in psihofizično utrujenost tekača prilagajala. Športni cilj tekača in ekipe bo prispeti na cilj ob privedenem datumu. Sekundarni cilji pa so sledeči: sporočilna vrednost, osveščanje o bolezni rak, zavedanje o zdravem načinu življenja, zdravega gibanja in o pomembnosti zdravja.

Tekača se bo lahko virtualno spremljalo preko GPS povezave, prav tako bo z njim ožja ekipa s spremljevalnim vozilom. Projekt »Okrog Slovenije 2019« se bo v letu 2020 nadaljeval, za isti namen in sicer kot projekt »Okrog Slovenije 2020«, kjer bo tekač odtekel 2020 km v 20 dnevih.

Namen projekta je zbiranje denarnih sredstev za ustanovo Mali vitez in za njene male viteze. Sredstva se zbirajo kot: donacije podjetij in organizacij, SMS donacije ter prostovoljni prispevki posameznikov.

Bogomir Dolenc je za male viteze tekel že lansko leto.
FOTO: Arhiv – Bogomir Dolenc

TRASA TEKA OKROG SLOVENIJE 2019:

  1. DAN: Črna na Koroškem – Solčava – Kamnik – Kranj. Start: izpred Kulturnega doma Črna na Koroškem, sobota 31. avgust 2019 ob 10.00. Število kilometrov: 87 km.
  2. DAN: Kranj – Radovljica – Jesenice – Kranjska Gora – Vršič – Bovec. Start: v Kranju še ni določen (javili bodo naknadno), nedelja 1. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 103 km.
  3. DAN: Bovec – Tolmin – Plave – Dobrovo (Brda) – Gorizia/Nova Gorica – Komen. Start: v Bovcu, izpred stavbe občine Bovec, ponedeljek, 2. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 115 km.
  4. DAN: Komen – Dutovlje – Sežana – Opčine – Trieste/Trst – Muggia/Milje – Ankaran – Koper – Izola – Piran – Sečovlje  (Seča). Start: izpred stavbe občine Komen, torek 3. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 84 km.
  5. DAN: Sečovlje (Seča) –  Dragonja – Župančičič – Kubed – Črni Kal – Kozina – Hrušica – Podgrad – Ilirska Bistrica. Start: iz obale Sečovlje / Seča, sreda 4. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 83 km.
  6. DAN: Ilirska Bistrica – preko Snežnika mimo planinskega doma na Sviščakih – Kozarišče – Babno Polje – Prezid (HR) – Gorači (HR) – Cabar (HR) – Mandli (HR) – Osilnica. Start: izpred stavbe občine Ilirska Bistrica, četrtek 5. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 108 km.
  7. DAN: Osilnica – Kostel – Stari trg ob Kolpi – Vinica -Podzemelj – Metlika. Start: izpred stavbe občine Osilnica, petek 6. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 105 km.
  8. DAN: Metlika – Šentjernej – Kostanjevica na Krki – Cerklje ob Krki – Brežice – Bistrica ob Sotli – Podčetrtek. Start: izpred stavbe občine Metlika, sobota 7. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 106 km.
  9. DAN: Podčetrtek – Vonarje – Rog. Slatina – Rogatec – Podlehnik – Ormož – Ljutomer. Start: izpred športne dvorane Podčetrtek, nedelja, 8. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 91 km.
  10. DAN: Ljutomer – Razkrižje – Gibina – Sv. Martin na Muri (HR) – Mursko Središće (HR) – Pince – Lendava – Kobilje – Hodoš – Kuzma. Start: izpred občine Ljutomer, ponedeljek, 9. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 103 km.
  11. DAN: Kuzma – Cankova – Radenci – Apače – Sladki Vrh – Šentilj – Zg. Kungota – Kamnica – Selnica ob Dravi. Start: izpred občine Kuzma, torek, 10. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 98 km.
  12. DAN: Selnica ob Dravi – Radlje – Dravograd – Ravne na Koroškem – Prevalje – Črna na Koroškem. Start: izpred doma kulture Selnica ob Dravi, sreda, 11. september 2019 ob 8.00. Število kilometrov: 75 km.
Trasa Okrog Slovenije 2019 – za male viteze.
FOTO: Okrog Slovenije

BOGOMIR DOLENC JE ZA DOBER NAMEN TEKEL ŽE LANSKO LETO

Bogomir Dolenc je lansko leto odtekel Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh, ki je bil največji tovrstni projekt v letu 2018 v Sloveniji. S projektom, v katerem je tekač odtekel dvainštirideset dnevnih maratonov v dvainštiridesetih zaporednih dnevih – s ciljem zbiranja denarnih sredstev za ustanovo Mali vitez in njene male viteze, je želel povezati rekreacijo, šport, gibanje in dobrodelnost. Z njim smo se po koncu projekta pogovarjali in nam je povedal: “S športno-dobrodelnim projektom 42 maratonov v 42 dneh smo zbirali sredstva za ustanovo Mali vitez na samih prizoriščih, preko SMS donacij in z donacijami podjetij. S projektom smo povezali šport in rekreacijo z dobrodelnostjo in to nam je uspelo. Z njim smo želeli podati pomen »gibanja za male viteze«, s katerim sem želel v kakršnokoli gibanje privabiti čim večje število malih vitezov. V to gibanje se je vključilo tudi mnogo drugih udeležencev, organizacij, mladostnikov, starejših, športnikov in rekreativcev. Pokazali smo, da se da. Da lahko ena oseba naredi to, da poveže med sabo več kot 50 občin in njihovih predstavnikov, da stopijo v skupen projekt; da lahko pritegne v projekt vse večje institucije v Sloveniji – tako varuha RS za človekove pravice kot predsednika RS in ostale večje športne organizacije. In da lahko pripravi organizacijo 42 dnevnih zaporednih dogodkov.

Po končanem lanskem projektu »42 maratonov v 42 dneh« smo imeli čast poklepetati z tekačem in smo izvedeli kaj več o njegovem načinu življenja, o njegovih utečenih projektih, pri katerih je sodeloval ter njegovih takratnih načrtih za prihodnost. Preverite kaj nam je zaupal v POGOVORU.

Tekač si je letos zadal cilj, da bo v 12 dneh pretekel 1200 kilometrov.
FOTO: Arhiv Bogomir Dolenc

USTANOVA MALI VITEZ:

Ustanova Mali vitez je fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka. Pomaga ozdravljenim pri odpravljanju njihovih občutkov osamljenosti ter jih spodbuja, da bolj pozitivno gledajo na življenje, omogoča jim skupinsko rehabilitacijo v toplicah in na taborih, druženje v okviru regijskih skupin in številne druge aktivnosti, poleg tega pa tudi psihološko ter medicinsko svetovanje. Fundacija skuša mladim, ozdravljenim od raka, blažiti posledice zdravljenja, jim pomagati s tehničnimi pripomočki in jih podpirati, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno njihovim sposobnostim. Ustanova spodbuja tudi delo na raziskavah o poznih učinkih zdravljenja raka pri otrocih, da bi lahko samo zdravljenje izpopolnili in bolje poskrbeli za posledice.

RAK PRI OTROCIH:

Rak je pri otrocih redko obolenje. V Sloveniji vsako leto za rakom oboli približno 50 otrok. A zdravljenje raka pri otrocih je v zadnjih treh desetletjih močno napredovalo. Terapija večine otroških tumorjev je multimodalna. Zdravljenje je kombinirano zdravljenje s citostatiki, RT in kirurško zdravljenje. Ozdravitev pri najpogostejših vrstah otroškega raka je od 50 do 90 %. A zdravljenje ne deluje le na tumorske celice, ampak poškoduje tudi normalne (zdrave) celice, zato pride do okvare tkiv in organov.

Posledice zdravljenja pri otroku so še večje, ker otrok v času zdravljenja še raste; tveganje za posledicami pa z leti še raste. Pozne posledice zdravljenja raka v otroški dobi so tisti učinki zdravljenja raka ali maligne bolezni, ki se pojavijo nekaj mesecev ali več let po končanem zdravljenju. Pozne posledice se v večini kažejo kot okvare žlez z notranjim izločanjem, srca, oči, notranjega ušesa, živčevja, ledvic, mišic in kosti, zobovja, pljuč, sečnega mehurja, prebavil. Pogoste so tudi funkcionalne motnje na področju inteligence in čustvovanja. Pri mladostnikih, zdravljenih zaradi raka v otroštvu, se lahko pojavijo tudi sekundarni tumorji.

VIR: OKROG SLOVENIJE 2019

Dogodki