Search
Close this search box.

Talent 11-letnega Aleksa prepoznali tudi v NK Maribor. Prevaljčan cilja na tujino

Tokrat smo se pogovarjali z mladim in uspešnim nogometašem s Prevalj, ki kljub mladosti že žanje uspehe izven regije. Nogometni talent 11-letnega Aleksa, ki sicer igra za NK Korotan, so namreč prepoznali tudi v NK Maribor, kamor so ga povabili na treninge, občasno pa se jim pridruži tudi na tekmah.

Prevaljčan Aleks Hace obiskuje 5. razred Osnovne šole Franja Goloba Prevalje, igra aktivno nogomet v dveh klubih ter ima številne hobije. Enkrat na teden trenira v Mariboru, še vedno pa ostaja tudi član domačega Korotana, kjer trenira 3 do 4-krat na teden. V prihodnosti pa si želi zaigrati v tujini.

Kot je uvodoma dejal Aleks, se je nad nogometom navdušil sam. Je pa res, da smo doma vedno imeli na razpolago polno žog, se igrali razne igre z žogami ter se ukvarjali z različnimi športi. Že od samega začetka me starša spodbujata in me podpirata v športu.

Prvega treninga se je Aleks udeležil že pri štirih letih, zato nas je zanimalo, kako se je vse skupaj začelo. “Že od malega sem rad igral igre z žogo, najraje pa sem brcal. Tudi po televiziji sem nenehno gledal nogomet, raje kot risanke. Ker so starši opazili moje navdušenje nad nogometom, so me peljali na prvi trening nogometa, ko sem bil star štiri leta. Vendar sem bil zelo sramežljiv, zato sem jih obiskoval le občasno. Pri petih letih pa sem se treningov že bolj pogumno udeleževal in se takrat tudi včlanil v NK Korotan, kjer sem svoje nogometne spretnosti in znanje pridobival z rednimi treningi,” je začetek svoje nogometne poti opisal perspektiven Korošec.

Kot smo izvedeli, pa nogomet ni edini Aleksov hobi. V prostem času rad tudi kolesari, skače na trampolinu, se vozi s skirojem, igra košarko, odbojko, kadar pa mu starša dovolita, pa rad zaigra tudi kakšno računalniško igrico. “Najraje in največkrat pred hišo igram nogomet z bratom Markom, ki je star 6 let in je tudi član NK Korotan pri selekciji U9. Velikokrat pa igramo kar cela družina. Imam tudi sestro dvojčico Enjo, ki rada igra z nami nogomet, drugače pa trenira odbojko pri OK Prevalje, skupaj pa si ogledava tudi kakšno tekmo. Včasih pa se s prijatelji in sošolci dobimo na stadionu in odigramo kakšno igro.”

“Moj prvi trener nogometa pri selekciji U7 je bil Ladislav Küzma. Kasneje sem pri selekciji U9 treniral pod vodstvom trenerja Tina Küzme. Že takrat sem treninge in tekme odigral tudi s starejšo selekcijo U11. Nato sem Igral pri selekciji U11 in U13. Trenirali so me Tin Küzma, Petar Jelić in Jan Trdina. Sedaj pa igram pri selekciji U13 pod vodstvom trenerja Jana Trdine in na tekmah pomagam tudi pri selekciji U11, katerih trener je Štefan Denša. Udeležujem se tudi treningov regijskega centra. Kadar teden ni preveč natrpan s treningi, opravim tudi kakšen individualni trening s trenerjem Tinom Küzmo, je na vprašanje, kdo ga trenira, odvrnil Aleks.

Ob tem je Tin Küzma, vodja nogometne šole NK Korotan dejal, da z Aleksom sodeluje že dolgo.Njegov napredek je viden iz treninga v trening. Veseli smo, da je član naše nogometne šole. Trenirati s takšnim talentom je užitek, a hkrati izziv za vse trenerje. Pomembno je, da Aleks pri nogometu uživa in da z veseljem trenira in tekmuje.” 

Aleksov talent pa so prepoznali tudi v NK Maribor, kjer že pridno trenira. Nas pa je med drugim zanimalo, kako je prišlo do sodelovanja. Povabljen sem bil s strani NK Maribor na njihove treninge. O tem so iz Maribora najprej obvestili vodjo nogometne šole Korotana in nato so se posvetovali še z mojimi starši glede sodelovanja. Starša sta me podprla in mi prepustila odločitev. Sam pa sem ponosen, da so me tudi drugi trenerji opazili in sem z navdušenjem sprejel povabilo. Sem tudi navijač NK Maribora in sem počaščen, da se lahko izkažem kot njihov igralec. Ker so bile ravno počitnice, sem se udeležil vseh petih treningov v tistem tednu. Nato smo se dogovorili, da sodelujemo tudi v prihodnje. Ostajam član NK Korotana, vendar v dogovoru s trenerji hodim enkrat tedensko na trening v Maribor ter se bom občasno udeležil prijateljskih tekem in turnirjev z njimi,” je pojasnil Aleks, ki po njegovih besedah šolo in treninge usklajuje brez težav.

Šolsko delo sproti opravljam, takoj po šoli ali zvečer. Zjutraj grem v šolo, po šoli pa opravim šolske obveznosti. Nato pred hišo igram nogomet, košarko, skačem na trampolinu, se igram z bratom in sestro … Nakar so na vrsti treningi, kamor me odpeljeta starša. Po treningu pridem domov in se do večera igram zunaj. Zvečer pa po televiziji rad pogledam kakšno nogometno tekmo, včasih zaigram tudi FIFO ali kakšno računalniško igrico,” svoj običajen dan opiše Aleks, ki se je tako kot vsi moral tudi on prilagoditi trenutnim epidemiološkim razmeram v državi.

“V času epidemije so bili treningi prepovedani. Verjetno smo bili vsi nogometaši zelo razočarani in smo si želeli čim prej vrniti na nogometno igrišče. V tem času sem treniral zunaj pred hišo, kjer imamo travnati prostor z goli. Kondicijo sem ohranjal s hojo v hribe, kolesarjenjem in igro z žogo pred hišo. Nogometne treninge smo imeli preko aplikacije Zoom in teh treningov sem se redno udeleževal,” pove Aleks in doda: “Ob tej priložnosti se bi zahvalil vsem trenerjem za trud, saj so nas v času korone preko računalniških ekranov zelo spodbujali za vadbo in pripravljali zanimive treninge s poudarkom na moči, koordinaciji in raznimi triki z žogo.” Preko Zoom-a pa je spremljal tudi treninge Nogometne zveze Slovenije.

Preverili smo tudi, kako potekajo treningi. “Trening v Mariboru poteka tako, da se najprej dobro ogrejemo, opravimo različne udarce z nogo, nato naredimo vaje za moč in urimo tehniko. Potem igramo in na koncu izvajamo penale ali proste strele na izpadanje. Podobno potekajo treningi tudi na Prevaljah.”

Za konec pogovora, smo se dotaknili še spominov iz preteklosti in debatirali o načrtih za naprej. Kot je omenil sogovornik, se mu je globoko v spomin vtisnil turnir v Medvodah. “Igrali smo s selekcijo U9. Po prikazani dobri igri smo na koncu po napeti tekmi in penalih premagali Olimpijo in dosegli 3. mesto.” Z veseljem pa se spominja tudi obiska največjega stadiona, ki ga je obiskal do zdaj, in sicer je to Camp Nou v Barceloni. “Tam smo bili na krajšem potovanju, ogledali smo si Camp Nou in tudi tekmo, tako da sem v živo videl Messija v akciji, ki je bil tudi eden od mojih vzornikov, sedaj je to sicer Erling Braut Haaland,” je povedal Aleks.

“Moji načrti za naprej so, da se na treningih maksimalno potrudim, redno treniram, se v nogometnem znanju izpopolnjujem in postanem vedno boljši. Ko bom velik, želim igrati v tujini, v kakšnem močnejšem klubu,” je pogovor sklenil Aleks.

O njegovem uspehu smo prepričani tudi v uredništvu Koroških Novic, zato bomo zagotovo še poročali o njem.

Dogodki