Search
Close this search box.

Slovenski rokometaši do zelo pomembne uvodne zmage na evropskem prvenstvu

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva na Norveškem in Švedskem ter v Avstriji danes v Göteborgu premagala Poljsko s 26:23 (13:11).

Slovenski rokometaši so zmagovito začeli letošnje evropsko prvenstvo. V uvodni tekmi skupine F so na kolena položili Poljake in naredili velik korak proti drugemu delu v Malmöju. Slovenija bo v skupinskem delu igrala še dve tekmi, najprej se bo v nedeljo, 12. januarja, pomerila s Švedsko, dva dni kasneje pa še proti Švici.

V drugi del bosta napredovali najboljši izbrani vrsti iz skupine v Göteborgu, ki se bosta nato pomerili z dvema najboljšima reprezentancama iz skupine D in E. V skupini D v norveškem Trondheimu nastopajo Francija, Norveška, Portugalska in BiH, v skupini E v Malmöju pa Danska, Madžarska, Islandija in Rusija.

Švedski strokovnjak na slovenski klopi in v Göteborgu rojeni Ljubomir Vranješ je dan pred uvodno tekmo nekoliko nepričakovano med gledalce poslal izkušenega in prekaljenega Vida Kavtičnika. Poleg njega se je na tribuno preselil tudi Mario Šoštarič.

Vranješevi fantje so imeli v prvi polovici tekme poljske “gladiatorje” vseskozi pod rezultatskim nadzorom, zavoljo “toplo-hladnih” obdobij v svoji igri pa so bili njihovi tekmeci vselej relativno blizu. Njegova uvodna postava – na vratih je bil Klemen Ferlin, na krilnih položajih Blaž Janc in Darko Cingesar, na zunanjih Borut Mačkovšek, Dean Bombač in Jure Dolenec ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek – je dobro odprla dvoboj v dvorani Scandinavium.

Obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, Poljaki zanjo niso našli rešitve, tudi napadalne akcije so bile dobro premišljene in raznolike. Po dveh golih Blagotinška ter Janca in Cingesarja iz nasprotnih (pol)protinapadov je že po šestih minutah povedla s 4:1.

A Poljaki se niso predali, že dve minuti kasneje so se približali na gol zaostanka (4:3). V 12. minuti je po atraktivnem golu po “cepelinu” zavoljo poškodbe desnega komolca na klop odšel Cingesar, v odsotnosti pomembnega člena v slovenski rokometni verigi pa so njegovi soigralci prikazali zelo spremenljivo predstavo.

Do konca polčasa so nekajkrat vodili za tri gole (9:6, 11:8, 12:9), a Poljaki so jim vseskozi dihali za ovratnik, Slovenci pa so se na veliki odmor podali s prednostjo dveh golov (13:11). Vranješ je v prvem polčasu veliko rotiral, v ogenj je poslal dvanajst od skupno 16 igralcev. Najbolj učinkovita sta bila Janc in Mačkovšek, ki sta dosegla po tri gole, vratar Ferlin pa je ubranil osem strelov, od tega tudi dve sedemmetrovki.

Slovenski rokometaši v začetku drugega polčasa niso blesteli, predvsem v napadu so naredili tudi kakšno napako preveč, navkljub temu pa so v 38. minuti – po prvem zadetku Dolenca – prvič na dvoboju povedli za štiri gole (17:13), dve minuti kasneje pa je Janc v nasprotnem napadu povišal na 18:13.

V zadnjih dvajsetih minutah niso popustili. Obramba je bila še naprej na dokaj visoki kakovostni ravni, v napadu pa so navkljub določenim težavam dosegali pravočasne gole in z njimi venomer zatirali poljske poskuse po prevratih.

V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Blagotinšek in Mačkovšek, ki sta dosegla po pet golov, Janc je prispeval štiri zadetke. Ferlin je zbral 13 obramb.

Dogodki

Več iz istega kraja