Slovenski odbojkarji zanesljivo do zmage proti Srbiji 

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi tretjega turnirja lige narodov v Poljskem Gdansku zanesljivo premagala Srbijo s 3:0 (15, 19, 23). S tem so varovanci selektorja, Avstralca Marka Lebedewa, ohranili možnost za uvrstitev na zaključni turnir osmerice, ki se bo začel čez dva tedna v Italiji.

* Dvorana Ergo, gledalcev 622.
* Slovenija: T. Štern 10, Pajenk 7, Kozamernik 4, Gasparini, Košenina, Vinčić 2, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 11, Možič.
* Srbija: Petrić, Katić 1, Peković, Krsmanović, Jovović, Kujundžić 4, Perić 10, Atanasijević 11, Mašulović, Podraščanin 6, Lisinac 9, Todorović, Vučićević, Koprivica.

Slovenska izbrana vrsta je odigrala eno boljših tekem v letošnji izdaji lige narodov. Čeprav je zaspano začela in dovolila Srbiji vodstvo s 5:2, je s šestimi zaporednimi točkami povedla za tri, nato pa iz minute v minuto povečevala prednost. Niz so varovanci avstralskega stratega na slovenski klopi dobili s 25:15.

V drugem so bili Srbi nekoliko bližje, a se nikoli niso zares približali Slovencem, ko so ti sredi niza povedli s štirimi točkami naskoka (14:10). Prednost je ob koncu niza znašala šest točk (25:19).

Tretji niz je bil dolgo izenačen, v malenkostni prednosti pa so bili Srbi, ki so povedli tudi z 18:15. To je podžgalo slovenske odbojkarje, ki so najprej izenačili, nato pa v tesni končnici povedli z minimalno prednostjo. Po uspešnem bloku so izkoristili že prvo zaključno žogo in dosegli četrto zmago v ligi narodov.

Ekipi sta bili v napadu izenačeni po točkah (36:36), a so Srbi napravili precej več napak (29:16). Slovenci so bili boljši v bloku (6:3) in številu asov (4:2). Tine Urnaut je bil z 12 točkami najboljši posameznik tekme, 11 jih je dodal Klemen Čebulj, deset pa Tonček Štern. Pri Srbih je 11 točk dosegel Aleksandar Atanasijević.

Pot do zaključnega turnirja osmerice ostaja dolga, saj bodo morali slovenski odbojkarji čim večkrat slaviti v Gdansku, nato pa upati še na ugoden razplet ostalih tekmecev v boju za osem mest, ki vodijo v Bologno (20. – 24. julij).

Slovenija po devetih odigranih tekmah z razmerjem 4-5 zaseda deveto mesto z 12 točkami in je prehitela Srbijo, ki je deseta z 11. Naslednjo tekmo bodo Tine Urnaut in soigralci odigrali v četrtek ob 17. uri proti Bolgariji, ki z razmerjem 1-8 zaseda predzadnje, 15. mesto na lestvici.

Nato pa sledita še pomembnejši tekmi proti Iranu v petek in Poljski v nedeljo. Iran je s petimi zmagami in štirimi porazi na lestvici osmi s 14 točkami, Poljaki pa so trenutno drugi s sedmimi zmagami in dvema porazoma.