Search
Close this search box.

Slovenski nogometaši z zmago proti Severni Irski še bližje EP

Slovenska nogometna reprezentanca je v Belfastu na osmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 premagala Severno Irsko z 1:0 (1:0). Za Slovenijo je zadel Adam Gnezda Čerin. Izbrance Matjaža Keka do konca kvalifikacij čakata še dve novembrski tekmi, in sicer v gosteh z Dansko in za konec doma s Kazahstanom.
Fotografija je simbolična

* Stadion Wndsor Park, gledalcev 16.332, sodniki: Kovacs, Marinescu, Artene (vsi Romunija).
* Strelec: 0:1 Gnezda Čerin (5.).
* Severna Irska: Peacock-Farrell, Lewis, J. Evans, Toal, Hume, S. Charles, Taylor (od 63. Saville), Thompson (od 63. Price), Llyons (od 87. McMenamin), Smyth (od 63. D. Charles), Magennis (od 46. Washington).
* Slovenija: Oblak, Janža (od 84. Verbič), Bijol, Blažič, Karničnik, Mlakar (od 75. Lovrić), Elšnik, Gnezda Čerin Stojanović, Šeško, Šporar (od 75. Kurtić).
* Rumeni kartoni: S. Charles, Thompson, Smyth, J. Evans; Elšnik, Šporar.
* Rdeči karton: S. Charles (58.).

Slovenska vrsta je v Belfastu igrala tekmo s tekmecem, ki ga v gosteh še ni premagala. A tokrat je bila odločna, da to spremeni tudi zaradi dejstva, da bi nove tri točke Kekove nogometaše popeljale na prag uvrstitve na EP oziroma prvo veliko tekmovanje po svetovnem prvenstvu 2010.

To je Slovencem tudi uspelo, potem ko je že zgodaj zadel Adam Gnezda Čerin, v sicer slabšem drugem polčasu pa so jim delo nekoliko olajšali še sami domačini z izključitvijo pol ure pred koncem tekme.

Ob dejstvu, da je Kazahstan zmagal na Finskem in da je Danska slavila v San Marinu, to pomeni, da je Finska izločena iz boja za prvi dve mesti, zadnja dva kroga pa bosta odločala o tem, katera dva od trojice Danska, Kazahstan in Slovenija bosta na zaključnem turnirju.

Slovenija se bo v zadnjih krogih merila z obema, medtem ko Kazahstan igra še s San Marinom, Danska pa v Belfastu. Tako mora slovenska reprezentanca za gotovo pot v Nemčijo zbrati še vsaj dve točki.

Kek je tekmo v Belfastu začel z istimi igralci kot proti Finski in ti so kmalu povedli. V peti minuti so po prekršku nad Benjaminom Šeškom dobili prosti strel na 20 metrih, Adam Gnezda Čerin pa ga je mojstrsko izvedel, žoga se je od vratnice odbila v mrežo za 1:0.

Pozneje so imeli pobudo domači nogometaši, ki so bili nekajkrat kar nevarni, a ne tako kot Petar Stojanović v 30. minuti, ko je njegov strel s strani obranil Bailey Peacock-Farrell.

Minuto zatem je Šeško po napaki domače obrambe celo zadel, a so sodniki po pregledu posnetka dosodili nedovoljeni položaj. Do konca polčasa pa so Slovenci bolj ali manj nadzorovali dogajanje na igrišču.

Uvod drugega polčasa v vremensko precej svežem Belfastu ni ponudil posebej razburljive predstave, a so Slovenci od 58. minute igrali z igralcem več, potem ko je drugi rumeni karton dobil Shea Charles po prekršku nad Andražem Šporarjem.

Toda v 70. minuti so domači vseeno izpeljali lepo akcijo in prišli do strela v kazenskem prostoru, vendar je slovenski kapetan Jan Oblak mirno in uspešno posredoval. Na drugi strani je v 72. minuti poskusil Jan Mlakar, a slabo streljal.

V 78. minuti so domači znova prišli do strela ob v teh trenutkih precej neodločnih Slovencih, a je Dion Charles zgrešil z roba kazenskega prostora, pozneje je še enkrat moral žogo loviti Oblak po strelu z manj kot desetih metrov. Gostitelji so še naprej poskušali kljub igralcu manj, Slovencem pa je le uspelo do konca zadržati minimalno prednost.

Dogodki

Slovenska nogometna reprezentanca je v Belfastu na osmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 premagala Severno Irsko z 1:0 (1:0). Za Slovenijo je zadel Adam Gnezda Čerin. Izbrance Matjaža Keka do konca kvalifikacij čakata še dve novembrski tekmi, in sicer v gosteh z Dansko in za konec doma s Kazahstanom.